Hlavní obsah

Sáblíková na ME vede, Erbanová způsobila na úvod senzaci

HAMAR

Rychlobruslařka Martina Sáblíková ovládla na ME ve víceboji závod na 3000 metrů a celkově vede. Nizozemka Ireen Wüstová na ni ztrácí 0,21 bodu. Oba sobotní závody tak patřily Češkám, reprezentační kolegyně Sáblíkové Karolína Erbanová totiž senzačně ovládla úvodní pětistovku.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Rychlobruslařka Karolína Erbanová na trati 500 metrů na ME ve víceboji

Článek

Sáblíková se představila v první jízdě silné osmičlenné skupiny, která nastoupila po úpravě ledu. Její soupeřkou byla jako již tradičně v této sezoně Němka Stéphanie Beckertová, která ji dokázala ve Světovém poháru dvakrát porazit.

V Hamaru se ale nic podobného nekonalo. Sáblíková německou rivalku předčila o více než pět sekund a bezpečně se v té chvíli dostala do čela průběžného pořadí.

Až po ní jely její hlavní papírové rivalky v boji o celkové prvenství Wüstová a Němka Daniela Anschützová-Thomsová. Po pětistovce čtvrtá Wüstová zajela druhý čas, na Sáblíkovou ztratila 5,31 vteřiny a je těsně druhá. Anschützové se zatím v Norsku příliš nedaří a je zatím čtvrtá.

Erbanové to zatím nedocházíSedmnáctiletá Erbanová na pětistovce časem 39,54 sekundy potvrdila prognózu trenéra Petra Nováka, jenž den před startem tvrdil, že bude bojovat o umístění na stupních vítězů.

Je to něco fantastického. Vůbec mi to nedochází. V něco podobného jsem vůbec nedoufala," řekla nadšená Erbanová novinářům.

Na tříkilometrové trati startovala Erbanová v první části a zajela čas 4:19,93, díky kterému obsadila 17. místo. V průběžném pořadí jí patří nečekaná šestá pozice a je tak prakticky jisté, že se představí i na závěrečné trati 5000 metrů, do které postoupí jen nejlepší dvanáctka.

Mistrovství Evropy v rychlobruslařském víceboji v Hamaru:
Ženy:
500 m: 1. Erbanová (ČR) 39,54, 2. Šichovová (Rus.) 39,56, 4. Bökková (Nor.) 39,76, ...7. Sáblíková (ČR) 40,45.
Muži:
500 m: 1. Niedzwiedzki (Pol.) 36,07, 2. Anesi (It.) 36,52, 3. Friberg (Švéd.) 36,56, ...18. Sáblík (ČR) 37,63.

Reklama

Související témata: