Hlavní obsah

GLOSA: Sparta mohla mít Trpišovského, šílený kolotoč je jí však milejší

Praha

Pět let marného čekání na zisk jakékoliv trofeje. A během nich kolotoč trenérů s jepičím životem. Prozatímní kouč Michal Horňák je již sedmým mužem na lavičce fotbalové Sparty od chvíle, kdy ji v dubnu 2015 opustil Vítězslav Lavička. Jeho tehdejší nástupce Zdeněk Ščasný stihl dokonce dvě funkční období. Už jen sama suchá fakta dost věrně ilustrují neutěšenou situaci, v jaké se letenský klub s nejvyššími ambicemi v posledních sezonách nachází.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparta se s ním nedohodla, trenér Jindřich Trpišovský tak žene na vrchol Slavii.

Článek

Nemohou mít každého, na koho si prstem ukážou. Jindřicha Trpišovského ovšem klidně angažovat mohli. V září 2016, když Sparta po prohraném derby hledala nástupce Zdeňka Ščasného, pro ni byl jedničkou právě tehdejší kouč Liberce, který v začátcích trenérské kariéry vedl na Spartě mládež. Několikrát se sešel s šéfem klubu Danielem Křetínským. Pokud by se dohodli, museli by Letenští kouče ze Slovanu vykoupit. Což pro ně neměl být problém, stejně jako později nebyl pro Slavii.

Je veřejným tajemstvím, proč k dohodě nedošlo. Trpišovský na návrat slyšel, jenže zjistil, že za současných podmínek pro něj není vhodná doba. Chtěl se přímo zodpovídat jen fotbalově erudovanému sportovnímu řediteli. Tak jako Janu Nezmarovi v Liberci a nyní i ve Slavii. Sparta tak nastavená nebyla. A když ho prý sám Křetínský začal zkoušet i z taktiky, Trpišovský se ujistil, že tudy pro něj cesta nevede.

Slavia si může mnout ruce

A v tom to právě vězí. Sparta je tak komplikovaná a složitá, že jako by nerozuměla ani sama sobě. Její trenéři nemají v éře neúspěchů žádné zastání, experiment s Italem Stramaccionim pak byl totální úlet. Žádný div, že Trpišovský pak i s Nezmarem zamířili do Edenu. A Slavia si může mnout ruce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Guélor Kanga a trenér Zdeněk Ščasný během pohárového utkání v Teplicích.

Ščasný již podruhé ve zmíněném období po derby skončil. Logicky, protože rozdíl mezi rivaly byl v pohárovém klání neuvěřitelný. Sešívaní Spartu zcela deprimovali, její výbuch navíc přišel jen čtyři dny po ostudné porážce s Karvinou.

Hledání tak pokračuje dál, ale kdy se kolotoč zastaví...?

Slavia teď trumfuje rivala čínskými penězi, ale jen za ně se všechno schovat nedá. Kolik už jich na Letné jen ve Stramaccioniho éře rozházeli!

Lekce v základních otázkách koncepce

Sešívaní dávají Spartě lekci především ve zcela základních otázkách koncepce. Trpišovský razí fyzický fotbal s vysokou intenzitou a agresivitou, nutnou podmínkou jsou i patřičné technické předpoklady. Do jasně daného konceptu pak s Nezmarem vybírají hráče. Drtivou většinu z nich přitom měla mimochodem celé roky před nosem i Sparta.

Jaké fotbalisty a pro jaký model si vybírá ona? Těžká odpověď. Je sporné určit, zda současný kádr je Ščasného, Hapalův, nebo snad ještě Italův... Fyzickému fotbalu Slavie však každopádně nestačí, třeba jejich dlouhodobá neschopnost čelit standardkám sešívaných už působí vyloženě trapně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zdeněk Ščasný, Adam Kotalík a Tomáš Rosický ještě v dobré náladě.

Nepoznáte, čím se Sparta chce dlouhodobě prosadit. Staronový lídr Dočkal stihl po návratu z Číny jen tři zápasy, doba jeho návratu po zranění je nejistá. Během jara si solidní standard udržují snad jen dva hráči. Šestnáctiletý Hložek a kontroverzní Kanga, který si na druhou stranu nechal dát již dvanáct žlutých karet...

Trenéra by měl vybrat Rosický

Letenští si museli přiznat, že mužstvu chybějí rukopis i koncepce. Proto se hledá nový trenér.

Důležité je, kdo ho vybere. Logické je, aby rozhodující slovo měl sportovní ředitel Tomáš Rosický. V zimě se vystavil do první linie a řada jeho kroků dává smysl. Zasadil se o větší šanci pro mladíky z vlastní akademie, cizincům dal najevo, že by se měli snažit naučit česky a projevit tak respekt ke klubu.

Nutná přestavba nesourodého kádru ho však ještě čeká. A teď i výběr kouče, za nímž by mohl co nejdéle stát a krýt mu záda.

Tak jako Slavia profituje z jasných pravomocí Nezmara s Trpišovským nebo Plzeň z osvědčené dvojice Šádek - Vrba.

Reklama

Související témata: