Hlavní obsah

Zlomí Berdych své prokletí?

Černou můrou bývají pro Tomáše Berdycha zápasy s Nikolajem Davyděnkem. Český tenista jich s Rusem zatím odehrál pět a pokaždé prohrál. Změní historii dnes, kdy se se svým soupeřem popere o postup do třetího kola turnaje v Cincinnati?

Článek

Historie vzájemných zápasů obou hráčů není příliš stará. Oba se poprvé utkali před dvěma a půl lety v rotterdamské hale. Rychlý povrch v hale Berdychovi obvykle vyhovuje, na Davyděnka ale tenkrát recept nenašel a prohrál 6-7 0-6. A podobně vypadaly i jejich další souboje: v roce 2005 se utkali ještě dvakrát, na antuce ve Stuttgartu zvítězil Davyděnko znovu 2:0 na sety a v Montrealu sice Berdych vyhrál první set, další dva ovšem znovu patřily Rusovi. Ten se počtvrté radoval loni v Sydney a pátou výhru nad Berdychem si připsal letos na Australian Open, kde zvítězil 5-7 6-4 6-1 7-6.

Tomáš Berdych se navíc v posledních týdnech neprezentuje zrovna ve výborné formě. Na antuce si letos Berdych vedl velmi slušně, v Monte Carlu a Mnichově se například dostal do semifinále. Ještě lépe si český tenista počínal na trávě: nejprve nenašel přemožitele na turnaji v Halle a ve Wimbledonu nestačil až ve čtvrtfinále na pozdějšího finalistu, Španěla Nadala. To bylo ale od Berdycha na několik týdnů vše. Ve Stuttgartu dostal ve druhém kole nařezáno od Feliciana Lopeze 0-6 3-6 a nepovedl se mu ani přechod na tvrdý povrch. Na prvním turnaji v zámoří vyhořel, když v Montrealu vypadl hned v úvodu s nizozemským mladíkem Haasem. Nyní se ale zdá, že se mu vrací stará forma. V Cincinnati totiž v prvním kole vyřadil Němce Beckera 6-3 6-4 a bez ztráty setu prošel i přes Francouze Clementa, kterého porazil 7-6 7-6.

Na poslední týdny ale určitě nebude rád vzpomínat ani Davyděnko. Rus vypadl na třech antukových turnajích v řadě hned v prvním kole, v Gstaadu s Monfilsem, v Amersfoortu s dalším Francouzem Serrou a v Umagu, aby se to nepletlo, s třetím hráčem ze země galského kohouta, Simonem. V sopotách se Davyděnko dostal přes Rumuna Pavla do druhého kola, ve kterém vzdal zápas Argentinci Vassallovi-Arguellovi. Ve světle předchozích porážek by tato Davyděnka nemusela až tak trápit, vrásky mu ale přidělala jiná věc. Na tento zápas byly totiž na sázkové burze zaznamenány sázky v řádech milionů eur a vzhledem k nestandardnímu průběhu utkání i vkladů na něj se celou věcí začala zabývat ATP. "Měl jsem problémy s nohou už v prvním kole proti Andreji Pavlovi," bránil se po utkání Davyděnko. "Musím myslet i na další turnaje a nemohl jsem si dovolit, aby se zranění zhoršilo," dodal. Hned další týden se Rus představil v Montrealu a v prvních dvou kolech vyřadil bez ztráty setu Fina Nieminena a krajana Južného; nad jeho síly byl až Radek Štěpánek, který zvítězil 6-4 7-5. V Cincinnati měl Davyděnko v prvním kole volný los a do druhého se dostal díky vítězství 6-2 6-7 6-3 nad domácím Gineprim.

Vzájemná bilance je určitě jedním z důvodů, proč bookmakeři považují za favorita utkání Davyděnka, na kterého vypsali kurs 1.53. Myslíte si, že Berdych ruského tenistu konečně porazí? Potom si vsaďte na outsidera zápasu, kurs je 2.18.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.