Hlavní obsah

Skotsko - Česko 6:2České curlerky obsadily na mistrovství Evropy čtvrté místo

Braehead
Aktualizováno

Češky nedosáhly na medaili z mistrovství Evropy v curlingu, čtvrtým místem ale vybojovaly nejlepší umístění žen na evropském šampionátu. Výběr vedený skipkou Annou Kubeškovou dnes nejdříve v Braeheadu prohrál v semifinále se Švédkami předčasně v osmém endu 2:9 a ve večerním duelu o bronz podlehl domácím Skotkám 2:6.

Článek

Zatím jedinou českou medaili na mistrovství Evropy vybojovali muži, kteří v roce 2012 získali bronz pod vedením skipa Jiřího Snítila.

Češky se dostaly poprvé na evropském šampionátu do play off, ale to jako by jim svazovalo ruce a v semifinále od začátku dělaly drobné chyby. V prvním endu ještě Kubešková situaci zachránila, ale na konci třetího endu získaly soupeřky čtyři body.

V pátém endu sice přišel první český bod, ale obrat se po poradě s kanadským koučem českého týmu Mervem Fongerem nekonal. Naopak v šestém endu Kubešková nezvládla posledním pokusem vyražení dvou kamenů, což znamenalo tři body a Češky prohrávaly 1:7. Švédská skipka Anna Hasselborgová byla neomylná a po českém bodu v sedmém a dvou švédských v osmém endu duel skončil.

O dvě hodiny později nastoupily české hráčky k boji o bronz. Po dvou endech prohrávaly 0:2 a po čtyřech 1:4. V pátém snížily na 2:4, ale pak přidaly Skotky po bodu v osmém a devátém endu a desátý už se nehrál.

Češky díky umístění mezi nejlepší sedmičkou ME postoupily na mistrovství světa, kde se bude bojovat o body do kvalifikace o olympijské hry 2018 v Pchjongčchangu.

Ve finále se v sobotu střetnou Švédky s obhájkyněmi titulu z Ruska, které v semifinále přehrály Skotsko už po osmém endu 11:6.

Českým mužům se na ME nepodařilo postoupit zpět do elitní skupiny A. V divizi B sice vyhráli základní část, ale v pátečním večerním semifinále tým vedený otcem Kubeškové Karlem Kubeškou prohrál se Slovenskem těsně 8:9. Po následném vítězství 10:3 nad Izraelem skončili Češi třetí.

"Skupina B je celá vlastně o jednom zápase a tím je semifinále. To jsme prohráli a tím zůstáváme v béčku. Třinácté místo v Evropě je zhruba odpovídající české úrovni. Víme, že musíme dále pracovat," řekl ČTK Kubeška.

Mistrovství Evropy v curlingu v Braeheadu (Británie):
Ženy:
Semifinále:
Švédsko - ČR 9:2 (po 8. endu)
Rusko - Skotsko 11:6 (po 8. endu).
O 3. místo:
Skotsko - ČR 6:2 (po 9. endu).
Muži:
Divize A:
O 3. místo:
Švýcarsko - Rusko 8:6.
Divize B:
Semifinále:
Slovensko - ČR 9:8.
O 3. místo:
ČR - Izrael 10:3

Reklama

Související témata: