Hlavní obsah

Novým členem tenisové Síně slávy je Američan Chang

NEWPORT

Američan Michael Chang je novým členem tenisové Síně slávy v Newportu. Brzy šestatřicetiletý bývalý vítěz grandslamového Roland Garros získal potřebných 75 procent hlasů od volební komise právě hlavně díky senzačnímu triumfu v Paříži v roce 1989. Slavnostně bude do newportské Síně slávy uveden 12. července.

Článek

Chang před necelými devatenácti lety šokoval na Roland Garros vítězstvím v osmifinále nad tehdejší světovou jedničkou Ivanem Lendlem a pak i ve finále, když v pěti setech zdolal Švéda Stefana Edberga. Pohár mušketýrů pozvedl nad hlavu jako nejmladší vítěz v nové éře, neboť mu bylo teprve 17 let a tři měsíce.

Takřka po celá 90. léta patřil Chang do nejlepší světové desítky hráčů, nejvýše byl v roce 1996 druhý. Celkem má na kontě 34 titulů z dvouhry na okruhu ATP.

Tenisová Síň slávy vznikla v roce 1954, od té doby do ní bylo uvedeno 207 lidí z osmnácti zemí. Patří mezi ně i sedm českých rodáků Lendl, Jan Kodeš, Hana Mandlíková, Jaroslav Drobný, Martina Navrátilová, Jana Novotná a Karel Koželuh.

Reklama