Hlavní obsah

Vaidišová úvod zvládla, Hájka zastavily střevní potíže

MELBOURNE

Nejlepší české tenistce Nicole Vaidišové se zahojil prst, který si poranila při pádu ve sprše během exhibičního turnaje v Hongkongu, a v duelu s Američankou Jill Craybasovou úspěšně vstoupila do grandslamového Australian Open. Nepovedenou premiéru v Melbourne prožil Jan Hájek, jenž kvůli střevním potížím strávil na kurtu jen tři hry.

Článek

Sedmnáctiletá Vaidišová  po zápase kritizovala svůj výkon ze závěru druhého setu, který nakonec prohrála. "Z ničeho nic jsem najednou udělala úplně zbytečné chyby a ona se kousla. Úplně zbytečně jsem si to sama zkomplikovala, mohlo to být hladce ve dvou setech," řekla Českému rozhlasu Vaidišová.

I když dnes nehrála podle svých představ, aktuální forma ji netrápí. "Je těžké se po měsíci a půl bez zápasů dostat znovu do rytmu, ale cítím se celkem OK. Zítra můžu natrénovat a ve středu se do toho pustím znovu," uvedla. Už jí nedělá problémy ani bolavý prst na levé ruce, který ji omezoval především při obouručném bekhendu. "V Hongkongu mi to vadilo, bylo to otevřené a špatně se s tím hrálo, ale teď už je to naštěstí v pořádku," řekla.

Ve druhém kole Vaidišovou čeká Venezuelanka Milagros Sequeraová, kterou zatím v jediném vzájemném zápase porazila. Věří si na ni i tentokrát. "Vím, jak přibližně hraje. Myslím, že když budu hrát svůj standardní, normální tenis, tak bych neměla mít problém," uvedla k souboji s 95. hráčkou žebříčku WTA.

V Melbourne dnes Vaidišovou potěšil nejen postup, ale také úspěch jejích nových šatů v barvě pomeranče, na jejichž návrhu se sama podílela. "Cítila jsem se v nich moc příjemně a i podle ohlasů se velmi líbily," pochvalovala si.

Hájek nechtěl riskovat

Jen tři hry trvala premiéra českého tenisty Jana Hájka na grandslamovém Australian Open. Člen širší nominace pro únorový daviscupový duel s Američany v dnešním zápase se Španělem Juanem Carlosem Ferrerem vzdal boj se střevními potížemi, které ho trápily už v noci.

"Několikrát jsem během noci zvracel. Ráno jsem se probudil a překvapivě jsem na tom byl docela dobře. Ještě jsem si zkusil zaběhat a šlo to, ale pak jsem přišel na kurt a úplně se to obrátilo," řekl Hájek Českému rozhlasu. Nelituje, že se rozhodl ukončit své trápení. "Nebylo by dobré pokračovat, ohrozil bych své zdraví," vysvětlil poté, co za stavu 3:0 v prvním setu pro bývalého vítěze Roland Garros opustil kurt.

Výrazně lépe se dnes na úvodním grandslamu roku dařilo českým ženám. Eva Birnerová si poradila se Slovenkou Martinou Suchou a na třetí pokus postoupila v Melbourne do druhého kola. "Vždycky jsem letěla do Austrálie a nikdy jsem tady nic neuhrála, jenom v deblu. Jsem ráda, že se mi to podařilo a konečně jsem to prolomila," pochvalovala si.

Zápas se slovenskou tenistkou nevnímala nijak zvlášť prestižně. "Neberu to tak, jako kdybych hrála proti Češce, brala jsem to jako proti jakékoliv jiné soupeřce," dodala tenistka, které k vítězství pomohly hlavně return a hra od základní čáry.

Vaněk proti Hrbatému neuspěl

Zápas s Argentinkou Clarisou Fernandezovou zvládla Zuzana Ondrášková, která po vyrovnaném prvním setu na kurtu dominovala. "V prvním setu se to lámalo za stavu 3:3. Když jsem ho pak vyhrála, začala jsem si věřit a druhý set už byl pohodovější," popsala klíčové momenty duelu. Se soupeřkou se už potkala před necelými třemi lety na turnaji v Záhřebu. "Věděla jsem zhruba, co na ni mám hrát, že má dobré podání a forhend a je horší v pohybu a z bekhendové strany."

Teprve druhou dvouhru od začátku roku odehrála Iveta Benešová. I když se stále cítí nerozehraná, svou častou deblovou partnerku Rusku Galinu Voskobojevovou ve třech setech porazila. "Hodně jsme se tahaly, ale musím říct, že jsem si to víc zkomplikovala sama. V prvním setu jsem měla setbol a pak se to tak sešlo, že jsem ho prohrála 6:7. Jsem ráda, že se to pak otočilo," komentovala Benešová vývoj zápasu.

Naprosto nerozehraný nastoupil do Australian Open Jiří Vaněk, kterého poslední čtyři měsíce trápily problémy se zády. V duelu s dvaadvacátým nasazeným Slovákem Dominikem Hrbatým měl blízko k vedení 2:0 na sety, ale nakonec ve čtyřech sadách prohrál. "Kdybych byl připravený a hrál před Australian Open aspoň dva zápasy, tak to mohlo být jiné," litoval Vaněk.

Reklama