Hlavní obsah

VIDEO: Nadobyčejně dobrý tenis, liboval si Federer po utnutí Djokovičovy série

PAŘÍŽ

Favoritem nebyl, což se mu během jeho kariéry častokrát nestávalo. Roger Federer nastupoval do pátečního semifinále Roland Garros proti Novaku Djokovičovi z pozice hráče, který může jen překvapit. Vždyť srbský tenista v letošním roce ještě nenašel přemožitele, v součtu s loňskou sezónou se jeho série neporazitelnosti zastavila na 43 zápasech! Jenže švýcarský elegán perfektní hrou Djokovičovu sérii přetrhl a v neděli si, pokud zdolá Rafaela Nadala, může připsat už sedmnáctý grandslamový titul!

Foto: Charles Platiau, Reuters

Švýcarský tenista Roger Federer se raduje z postupu do finále Roland Garros a vítězství nad Novakem Djokovičem.

Článek

Neuvěřitelných 43 zápasů v řadě nenašel Novak Djokovič přemožitele. Pokud by přidal ještě tři zářezy, vyrovnal by historický rekord legendárního Argentince Guillerma Villase. Naposledy prohrál „Djoker“ loni v listopadu na Turnaji mistrů, když se tehdy musel sklonit před Federerm. A stejný tenista pak v pátek kruh uzavřel. Poslední tři vzájemné duely přitom Djokovič nad Švýcarem vyhrál.

Prohra po setech 6:7, 3:6, 6:3 a 6:7 (zápas trval 3 hodiny a 39 minut) mrzí Djokoviče o to více, že v opačném případě se vůbec poprvé ve své kariéře mohl stát světovým hráčem číslo 1. Jenže nestalo se. Zejména kvůli tomu, že Federer předváděl úchvatný tenis. „V rozhodujících momentech zápasu hrál opravdu skvěle,“ pokýval hlavou Djokovič. „K jeho výkonu mu gratuluji. Myslím, že oba jsme svými výkony přispěli k dobrému zápasu. Prohra proto bolí,“ dodával Srb.

To Federer neskrýval spokojenost. Zejména proto, že svým výkonem se Djokovičovi přinejmenším vyrovnal. „Jsem opravdu moc spokojený s tím, co jsem dnes předvedl. Moc dobře jsem si uvědomoval, že budu muset předvést nadobyčejně dobrý tenis. Dokázal jsem to a doufám, že se podobně připravím i na finále,“ vyhlíží už Fedex souboj s Rafaelem Nadalem ve finále, které si na grandslamu zahraje poprvé od loňského Australian Open.

Švýcarský tenista Roger Federer na Roland Garrosfoto: Reuters/Vincent Kessler

„Bylo to nejlepších pět měsíců mého života, mé tenisové kariéry,“ ohlížel se Djokovič po semifinálové prohře za svou dosavadní bilancí v letošním roce. „Rozhodně si nemůžu stěžovat, bylo to neuvěřitelné období. Někdy však skončit muselo a já věděl, že to přijde. Bohužel to přišlo ve špatný moment,“ narážel na to, že v případě postupu do finále se mohl v pondělí stát novou světovou jedničkou. Tou se však může stát i tak. Stačí, když Federer Roland Garros vyhraje.

Rodák z Basileje si v neděli zahraje už své třiadvacáté grandslamové finále. Jeho dosavadní bilance v nich činí šestnáct výher a šest proher. Roland Garros zatím Federer vyhrál jen jednou, před dvěma lety ve finále triumfoval nad Švédem Söderlingem. To Nadal bude v Paříži útočit už na svůj šestý triumf, navíc v pozici loňského obhájce.

Reklama

Související témata: