Hlavní obsah

Do Česka dorazí lyžařský král, jehož astma Rusové zpochybňují

Praha

Těžko něco nastíní jeho dominanci výstižněji než řeč čísel. Ovládl poslední dvě sezóny Světového poháru včetně Tour de Ski. A letos? Než si doběhl pro další triumf na Tour s rekordním náskokem, vyhrál všechny distanční závody SP. Řeč je o Martinu Johnsrudu Sundbym, největší mužské hvězdě současného běžeckého lyžování.

Foto: Claudio Onorati, ČTK/AP

Nor Martin Johnsrud Sundby, suverén posledních let v běhu na lyžích.

Článek

O víkendu se představí i českým fanouškům při Světovém poháru v Novém Městě na Moravě. „Teď je skoro neporazitelný,“ říká na adresu 31letého Nora česká jednička aktuální sezóny Martin Jakš.

Sundby přitom není kometa, která by zářila neustále už od juniorských let, nejlepší výsledky začal zajíždět až na prahu třicítky. „Je pravda, že z mladších kategorií si ho moc nepamatuju, nedávno jsem si jeho výsledky vyjížděl,“ říká Jakš, jenž je bývalým mistrem světa do 23 let. O dva roky starší Sundby se takovými výsledky chlubit nemohl.

Formu drží celou sezónu

„Když jsem byl na svém prvním juniorském mistrovství světa, tak v desítce byl, pak měl nějaké zdravotní problémy a dobré výsledky měl zase až od roku 2011,“ připomíná Jakš. „Ale je obdivuhodné, jak se Norové dokážou držet. Většinou mají lyžaři část sezóny dobrou, pak forma kolísá a vrátí se. Ale norská dominance je teď velká,“ uznává.

Suverenita je ale občas trnem v oku dalším zemím. Naposledy se ozvala předsedkyně ruského svazu a bývalá úspěšná lyžařka Jelena Vjalbeová, která zpochybnila (nejen) Sundbyho astma. „Jsou tým abnormálně rychlých astmatiků. Sundby měl jeden den problém s dýcháním, bral silné léky a druhý byl suverénní. Kde by byl, kdyby byl zdravý? Nemocní sportovci by neměli závodit,“ tvrdí.

Sportovní manažer norského týmu Vidar Löfhus se proti nepřímým obviněním ohradil: „Snažíme se sportovce léčit, jak to jde, ale ne prostředky uměle zvyšujícími výkonnost.“

Reklama