Hlavní obsah

Australský klokan skáče po fotbalových Vršovicích již 80 let

PRAHA

Málokterý fotbalový klub v Česku má tak slavný a historicky cenný znak jako pražský tým Bohemians. Zelený klokan v bílém poli provází fotbalisty z Vršovic už 80 let - je památkou na slavný zájezd týmu do Austrálie v roce 1927. Čtyřměsíční anabáze u protinožců se stala zároveň i nejdelším turné v historii českého fotbalu.

Foto: PRÁVO

Ilustrační foto

Článek

Do Prahy přitom původně přišlo z Austrálie pozvání pro národní mužstvo. Tak dlouhý reprezentační zájezd by však citelně narušil program několika klubů, a proto se hledala jiná varianta. Zájezd byl nabídnut Spartě, ta však měla za sebou náročný tříměsíční program na americkém kontinentu. Další kluby jako Slavia či Viktoria Žižkov neměly důvěru v organizaci celé akce, a tak přišel na řadu vršovický AFK, založený v roce 1905.

Ale australští pořadatelé chtěli mužstvo, které by svým názvem alespoň nějak reprezentovalo zemi původu. Protože šlo zároveň i o reprezentaci Československa, bylo mužstvu AFK Vršovice propůjčeno jméno Bohemians, tedy Češi.

Bouřlivé přivítání po návratu

Patřičně hráčsky posílený tým vyrazil k protinožcům 6. dubna 1927. Během čtyř měsíců, které hráči strávili v podstatě jen na cestách, sehráli 20 zápasů (19 na australské půdě a jeden na ostrově Cejlon). A bilance byla obdivuhodná - patnáctkrát vyhráli, dvakrát remizovali a pouze třikrát prohráli.

Po návratu do Prahy jim bylo připraveno před hlavním nádražím bouřlivé přivítání. A vzhledem k čestné reprezentaci rozhodl fotbalový svaz, že si klub může ponechat v názvu jméno Bohemians. Vedle nového jména si ale fotbalisté z Austrálie přivezli i další cennou památku - queenslandská vláda jim totiž darovala párek vzácných klokanů. Tento pro Čechy exotický živočich se dostal i do klubového znaku a fotbalistům z Vršovic od té doby nikdo neřekne jinak než "klokani".

Tato přezdívka přežila i období po roce 1948, kdy se komunistickému režimu anglický název klubu nezamlouval, a do roku 1965 musel tedy po hřištích putovat jako Železničáři, Spartak Stalingrad a TJ ČKD Praha. Nakonec se však "klokani" přece jen ke svému slavnému názvu vrátili.

S Pospíchalem začala slavná éra

V dalších letech mužstvo střídalo lepší a horší okamžiky a pohybovalo se mezi první a druhou ligou. Tento stav trval až do roku 1973, kdy nový trenér Bohumil Musil vrátil do Vršovic první ligu a začal budovat silný tým. V roce 1977 usedl na lavičku Tomáš Pospíchal a začala nejslavnější éra vršovického fotbalu, korunovaná v roce 1983 mistrovským titulem. Jména jako Antonín Panenka, Přemysl Bičovský nebo Vladimír Borovička znal tehdy každý fotbalový fanoušek.

Poté se ale nad tradičním vršovickým stadionem zvaným "ďolíček" začaly stahovat mraky a pro klub začaly zlé časy. Vyšetřování takzvaných černých fondů ve financování klubu odstartovalo problémy, které se projevily i propadem herních výkonů. Finanční situace se nezlepšila ani po roce 1989, v roce 1995 "klokani" sestoupili z první ligy, pak se sice mezi elitu vrátili, ale v ročníku 1996/97 skončili poslední a spadli do druhé ligy.

Krize klubu spojená se spory o vlastnictví vyvrcholila v roce 2005, kdy byl na fotbalový tým vyhlášen konkurz. V nejtěžších dobách se ale projevila oddanost skalních fanoušků Bohemians, kteří pomohli dostat svůj klub ze stadia klinické smrti. Nástupnický klub s názvem Bohemians 1905 nyní hraje druhou ligu a maskot týmu v masce klokana znovu provází hráče do vítězných zápasů.

Reklama