Hlavní obsah

Pavlenka okouzluje bundesligu. Zájem Barcelony či Juventusu? Nic to se mnou nedělá

Brémy/Praha

V sobotu vychytal Jiří Pavlenka kanonýry Bayernu v Allianz Areně v bundesligovém utkání, překonal ho až vlastní spoluhráč nešťastnou tečí a jeho Werder Brémy prohrál 0:1. Ve středu mnichovskému gigantovi znovu zatápěl doma v semifinále Německého poháru, o výhře Bayernu 3:2 rozhodl až v závěru z penalty Lewandowski. Podle zahraničních médií o něj mají zájem kluby jako Barcelona, Bayern, Juventus a sleduje ho hned několik skautů z Premier League. Sedmadvacetiletý odchovanec malého klubu z Hati na Hlučínsku ale zůstává nohama na pevné zemi, jak řekl v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Sestřih utkání 30. kola fotbalové bundesligy: Bayern - BrémyVideo: DIGI Sport, DIGI Sport

 
Článek

V ligovém duelu v Allianz Areně jste vychytal v sobotu Bayern, jediný gól zápasu jste dostal až po nešťastné teči spoluhráče Klaassena. Zachytal jste si v nějakém utkání víc?

Tolik situací jako v tomto utkání jsem v téhle sezoně neřešil.

Gólmani říkají, že jsou raději při zápase v ohni střel, než když na ně jde jedna rána za zápas a skončí to gólem. Jak je to u vás?

Brankář je raději v takovém zápase v permanenci, někdy to má jako trénink (úsměv). Ale pro obě varianty platí to samé. Ať na vás jde deset střel za zápas nebo jedna jediná, celé utkání musíte být ve střehu a stoprocentně koncentrovaný na každou situaci, která přijde, aby se nestalo to, co jste říkal.

Sestřih utkání 29. kola Bundesligy Brémy - FreiburgVideo: DIGI Sport

V Allianz Areně vám k té tečované střele chybělo pár centimetrů. Co letí v takové situaci gólmanovi hlavou?

Snažil jsem se co nejvíc propnout nohu, abych míč zasáhl třeba jen špičkou a vychýlil ho z brány. Špičku mi to bohužel jen lízlo... Kdyby balón nezměnil směr, tak by to gól nebyl. O to víc mě ten moment mrzel. Bohužel když jdete po míči a ten najednou změní směr na opačnou stranu, tak v té chvíli toho už moc neuděláte.

Po čtyřech dnech jste hráli s Bayernem znovu, tentokrát semifinále Německého poháru a prohráli 2:3. Těšil jste se na ten zápas?

Samozřejmě jsem se na zápas těšil, šlo o postup do finále poháru a hráli jsme před fantastickou domácí kulisou. Mrzí mě, že jsme nepostoupili hlavně kvůli našim fanouškům.

V čem byl pohárový zápas jiný, než ligový?

Narozdíl od zápasu, který jsme odehráli v sobotu v Mnichově, jsme doma Bayernu byli více než vyrovnaným soupeřem. Bohužel to nakonec nevyšlo.

Foto: Sport.cz

Jiří Pavlenka předvedl proti Bayernu výborný výkon

Bayern znovu útočí na titul. Myslíte, že už si první pozici udrží a obhájí?

Zbývají čtyři kola a mezi Bayernem a Dortmundem je to o jediný bod. Stát se může cokoliv. V bundeslize může poslední porazit prvního. Ale Bayern má zkušenější mužstvo, co se týká těžkých zápasů, na titul má z tohoto pohledu větší šanci než Dortmund.

Blíží se konec sezony, Werder hraje stále o pohárovou Evropu. Berete ji jako úspěšnou?

Jaká bude, se ukáže na jejím konci. Když se do pohárové Evropy dostaneme, bude úspěšná, v opačném nikoliv. Vždycky řadím týmový úspěch výš než individuální.

V červnu čekají reprezentaci klíčové domácí kvalifikační zápasy o mistrovství Evropy s Bulharskem a Černou Horou. Už o nich trochu přemýšlíte?

Kdepak, maximálně se soustředím na závěr sezony v Německu. Samozřejmě vím, že ta dvě červnová utkání budou pro náš tým klíčová a potřebujeme z nich vytěžit maximum, tedy šest bodů.

Německá média o vás píší a hovoří v superlativech, každou chvíli padají jména velkých potencionálních zájemců, Barcelonou počínaje, přes Juventus, kluby Premier League až po Bayern. Co to s vámi dělá, když si něco takového přečtete nebo slyšíte?

Vůbec nic. Neřeším, co se kde píše nebo říká. Zajímá mě, co se děje v Brémách a jak jsou se mnou spokojení trenéři.

Reklama

Související témata: