Hlavní obsah

Legenda Bayernu Scholl se v sobotu rozloučí s kariérou

MNICHOV

Sedmnáct let v bundeslize a osm získaných mistrovských titulů; takovou bilancí se může pochlubit německý fotbalista Mehmet Scholl z Bayernu Mnichov, jenže ani v jedné kategorii už svou sbírku nerozšíří. V sobotu totiž proti sestupující Mohuči odehraje svůj poslední zápas, který se promění v jeho velkolepé loučení.

Článek

Scholl po roce začne v základní sestavě a těsně po poločase ze hřiště odejde. "Poslední zápas za Bayern je něco zvláštního. Ještě nevím, jestli dám pocitům volný průchod, nebo si odehraju v klidu svých padesát minut," řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci Scholl. "Je to ještě prostě moc daleko. Odejdu - a přese všechno odejdu rád," dodal.

O své budoucnosti zatím nemá jasno. "Může to být trenérská židle, ale taky židle někde v bance. Ještě nevím," uvedl s úsměvem Scholl. Uvažuje o tom, že by v srpnu uspořádal ještě jednu rozlučku, ta ale ještě nemá konkrétní obrysy.

Šestatřicetiletý záložník se od klubového manažera Uliho Hoenesse již na podzim dozvěděl, že s ním Bayern pro příští sezónu nepočítá. Proto se rozhodl ukončit kariéru. Ta začala už na jaře 1990 v rodném Karlsruhe, o tři roky později přestoupil Scholl do Bayernu. Za něj odehraje v sobotu 392. ligový zápas. K 36 duelům nastoupil v německém národním týmu, který si vybral, třebaže je po otci napůl Turkem. Reprezentace se vzdal v roce 2002.

Kariéru nejlepšího hráče bundesligy roku 2000 přibrzdila četná zranění, mezi fanoušky je ale Scholl stále velmi populární. Předloni ho dokonce zvolili jedním z deseti nejlepších hráčů Bayernu v historii.

Do paměti příznivců se zapsal jak skvělou technikou, tak také vtipnými výroky. Na počátku devadesátých let ale jedním z nich stihl veřejně urazit německou Stranu zelených, což rozpoutalo velkou aféru. Proslul i jako hudební labužník, který zbožňuje nezávislou kytarovou hudbu.

Reklama

Související témata: