Hlavní obsah

Fotbalista Šimůnek podepsal čtyřletou smlouvu ve Wolfsburgu

PRAHA

Dvacetiletý fotbalista Jan Šimůnek získal krátce po návratu z mistrovství světa dvacetiletých lukrativní zahraniční angažmá. Kapitán mužstva, který přivezl stříbrné medaile, v pondělí přestupuje ze Sparty do německého Wolfsburgu. O dohodě klubů informoval ČTK sparťanský mluvčí Lukáš Přibyl.

Článek

Odpoledne po absolvování zdravotní prohlídky podepsal Šimůnek čtyřletou smlouvu. "Je to pro něj obrovská výzva, začínat zahraniční kariéru právě v bundeslize a v tak ambiciózním klubu," řekl ČTK manažer Pavel Paska z agentury ISM, která hráče zastupuje. Odhaduje se, že Sparta může včetně pozdějších bonusů za mladého stopera získat sumu, která se blíží 150 miliónům korun.

Šimůnek připustil, že poslední dny pro něj byly hektické a v pondělí už byl rád, že má konečně jasno o novém působišti. "Už jsem takový klidnější, protože teď toho všeho na mě bylo moc. Dostat se do tak kvalitní soutěže, jako je bundesliga, je pro každého kluka splněný sen. Já jenom doufám, že se tady rychle rozkoukám a začnu pravidelně hrát, což by mi mělo pomoct v dalším růstu," řekl ČTK Šimůnek po podpisu smlouvy.

Šimůnek už má na Džeka telefonní číslo

Talentovaný zadák už od vedení klubu dostal dres se svojí oblíbenou šestkou, v úterý jej čeká první trénink s novými spoluhráči. V začátcích ve Wolfsburgu spoléhá na Jiřího Rosického, který spolupracuje s Paskou a nyní Šimůnka v Německu doprovází, a také na Edina Džeka. Bosenský útočník do Wolfsburgu přestoupil na konci června z Teplic. "Už jsem si na něj vzal číslo. Ale v pondělí si s Jirkou Rosickým nejprve musíme sednout a sepsat, co všechno je tady potřeba zařídit. Jsem rád, že tady se mnou teď někdo bude, ale pak si už musím poradit sám," podotkl s úsměvem Šimůnek.

Před bundesligou má respekt, ale přál by si, aby do sestavy naskočil co nejrychleji. "Kdybych měl hrát o víkendu, tak bych do toho klidně šel. Záleží na trenérovi, teď se mu zranili nějací stopeři, takže se možná šance dočkám brzy," uvedl Šimůnek.

Sparta mladého stopera po nedávném návratu ze šampionátu zařadila do základní sestavy, v prvním ligovém utkání proti Liberci byl dokonce nejlepším hráčem svého mužstva. Do dalšího v sobotu v Plzni už nenastoupil, sparťané ho chtěli uchránit případného zranění.

Přehled nejdražších přestupů z české ligy do zahraničí
504Tomáš RosickýSparta Praha - Borussia Dortmundleden 2001
180Milan BarošBaník Ostrava - FC Liverpoolsrpen 2001
kolem 150Petr ČechSparta Praha - Stade Rennesčervenec 2002,
149,52Tomáš ŘepkaSparta Praha - AC Fiorentinačervenec 1998
*kolem 145Jan ŠimůnekSparta Praha - Wolfsburgsrpen 2007
143,50Karel PoborskýSlavia Praha - Manchester Unitedsrpen 1996
138,73Pavel NedvědSparta Praha - Lazio Římčervenec 1996
* - odhad včetně pozdějších bonusů

"Na jednu stranu nás mrzí, že Honza odchází, protože byl v kabině i na hřišti přínosem. Na druhou stranu však musíme říci, že se jedná o velmi významný přestup, který se v Česku už dlouho neuskutečnil. Můžeme potvrdit, že se přestupovou částkou zařadí mezi nejlepší obránce, kteří odcházeli z české ligy," uvedl Přibyl. Konkrétní přestupovou sumu kluby nezveřejnily.

Přibyl: Přestup je oceněním práce trenérů

Sparta má radost nejen z vysoké sumy, která výrazně oživí její pokladnu, ale i z toho, že Šimůnek je první významnou ukázkou dobré práce jejího tréninkového centra mládeže. "Tento přestup je oceněním práce trenérů, kteří se podíleli na jeho výchově," dodal Přibyl.

Němci začali jednat se Spartou intenzivně ve čtvrtek a Sparta téhož dne získala na stejný post na hostování libereckého Miloše Brezinského, který odehrál už v Plzni svůj první duel v novém dresu.

Šimůnek začínal s fotbalem ve Švýcarsku, kde žil během angažmá svého otce. Po návratu hrál za Bohemians, po třech letech odešel do Sparty. Současně byl po mnoho let klíčovým hráčem všech reprezentačních výběrů, naposledy na mistrovství světa v Kanadě. Ve Spartě dostal ligovou šanci jen dvakrát: v sezoně 2004/05 na hřišti Mladé Boleslavi, podruhé v letošní premiéře s Libercem. Loni byl oporou zadních řad Kladna, celkem stačil nasbírat v domácí lize 31 utkání.

Reklama

Související témata: