Hlavní obsah

Hra Hamburku má hlavu a patu, pochvaluje si David Jarolím

HAMBURK

Už pátou sezónu působí český záložník David Jarolím v německém Hamburku, ale zatímco v loňském ročníku musel reprezentační středopolař bojovat o samotné udržení v bundeslize, letos je situace úplně jiná. Přístavní město boduje na všech frontách, v domácí soutěži dotahuje vedoucí Bayern Mnichov a sám Jarolím je druhým nejlépe hodnoceným hráčem celé bundesligy.

Článek

Po loňském trápení si Jarolím novou sezónu zatím užívá. "Jsem rád, že nemusím zažívat to co loni, kdy člověk nemá na fotbal ani pořádně chuť. Měli jsme dobrý vstup, vyhráli jsme na začátku v Hannoveru, kde Hamburk hrozně dlouho nevyhrál, a tím získali sebevědomí," pochvaluje si David Jarolím.

Od té doby Hamburk okusil jen dvakrát porážku a úspěšně vstoupil i do Poháru UEFA. "Teď jedeme na vítězné vlně, vyhráli jsme devět z desíti posledních zápasů. Ve městě je určitě velká euforie, ale musíme pracovat dál," podotkl český záložník, jehož těší i způsob, jakým Hamburk dosahuje úspěchů. "Hodně vyhráváme 1:0, ale není to o náhodě. Míváme hodně šancí, dobře bráníme. Naše výkony mají hlavu a patu, jsou podložené prací," liboval si Jarolím.

Jestliže v předchozích sezónách patřil k oporám týmu, letos ho lze označit za hlavní hvězdu. V průběžném hodnocení prestižního magazínu Kicker je Jarolím suverénně nejlepším Čechem, lépe si z celé soutěže vede jen kanonýr Miroslav Klose z Bayernu Mnichov.

Jarolím: Hlavně že se daří mužstvu

"Určitě to potvrzuje konstantní výkony, člověka to na druhou stranu zavazuje, že nesmí nic podceňovat a musí to potvrzovat. Kicker je tady největší fotbalový magazín, je to tu sledované, nechci to nijak snižovat, když jsem v popředí, ale mě hlavně těší, že se nám daří jako mužstvu," uvedl Jarolím.

Přesto zřejmě prožívá zatím nejlepší sezónu v bundeslize, hodně mu věří i trenér Huub Stevens. "Co vloni převzal mužstvo, tak jsme šli nahoru a nakonec se ještě dostali do Poháru UEFA. Povedla se nám i letní příprava, příliš hráčů neopustilo základní sestavu," hledal Jarolím důvody úspěšného vstupu do sezóny.

Prý mu také sedí post ve středu hřiště, přes který chodí většina akcí. "Na téhle pozici už jsem tu hrával. Hrozně dobře si rozumím s kanonýrem Ivicou Oličem, málokdy jsem zažil tak typického útočníka s takovým přínosem pro tým," ocenil Jarolím spoluhráče. Jiného kolegu z mužstva a německého reprezentanta Piotra Trochowského si zase dobíral po výhře v evropské kvalifikaci nad Německem. "Kluci se mě ptali, proč jsem nenastoupil, i já z toho byl překvapený. Uvidíme proti Slovensku, nechci předbíhat," řekl Jarolím.

Už v sobotu čeká Hamburk další bundesligový zápas, doma přivítá Herthu Berlín s českým gólmanem Jaroslavem Drobným. "Jarda tu má dobrou bilanci, předtím tu vyhrál s Bochumí. Já doufám, že mu to tentokrát vrátím a otočí se to," smál se Jarolím, který doufá, že spanilé tažení Hamburku podzimní částí sezóny bude i nadále pokračovat. "Ta naše práce má smysl, není to náhoda. Určitě jsme měli před začátkem cíl být v okruhu těch mužstev, co budou hrát o špici. To pořád platí, chceme se umístit na pohárových příčkách," dodal.

Reklama

Související témata: