Hlavní obsah

Bundesliga stále nemá televizní smlouvu, úřad neustoupil

DÜSSELDORF

Vedení německé fotbalové ligy DFL v pátek nepochodilo u antimonopolního úřadu ani s kompromisním návrhem na vysílání šotů z bundesligových zápasů. Úředníky neuspokojil ani návrh na půlhodinový volně šířený sestřih ze zápasů, protože se jim nezdála metoda šíření signálu. DFL navrhla digitální vysílání, úřad chce analogové. To je sice velmi obtížné zařídit, s koncepcí krátkého sestřihu ovšem úředníci souhlasili.

Článek

Práva na vysílání německé ligy si od příštího roku pojistila firma Sirius mediálního magnáta Lea Kircha a chtěla fotbal vysílat jen prostřednictvím placeného kanálu Premiere. Kirch se rozhodl za práva během příštích šesti let zaplatit rekordní tři miliardy eur (asi 73,5 miliardy korun), jednou z podmínek ale bylo embargo na volné šíření sestřihů krátce po skončení zápasů.

Kirch chtěl původně zákaz vysílání sestřihů až do 22. hodiny večerní, jenže právě kvůli této podmínce zasáhl antimonopolní úřad a kontrakt zneplatnil. Nic na tom nezměnil ani ústupek v podobě půlhodinového sestřihu na nespecifikovaném digitálním okruhu veřejnoprávní ARD.

Kontrakt tím dál zůstává neplatný

"Digitální signál je dostupný stěží 40 procentům domácností, což by rozhodně nikomu příliš nepomohlo," oznámil v pátek německý antimonopolní úřad. Kontrakt tím dál zůstává neplatný.

DFL ovšem úředníky v zásadě potěšila, podmínkou potvrzení kontraktu je prý sestřih před 20. hodinou a na volně šířeném kanálu. To se ovšem zase nelíbí Kirchovi, který se bojí, že neplacený sestřih by Siriusu ohrozil tržby.

Letošní sezóna bundesligy přitom začíná právě dnes, takže všechny strany mají na dohodu přesně rok. Pokud by se jim během něj nepodařilo najít kompromisní řešení, hrozil by německým klubům velký výpadek příjmů a diváci by přišli o televizní přenosy.

Reklama

Související témata: