Hlavní obsah

Němec Ricken po 16 letech v Dortmundu ukončil kariéru

DORTMUND

Působení dvaatřicetiletého záložníka Larse Rickena v Dortmundu se definitivně uzavřelo. Kdysi velebený talent německého fotbalu totiž dnes po šestnácti letech vrcholového fotbalu oznámil konec kariéry. Končí prý nejen kvůli zdravotním problémům, které jej provázejí od operace kolena v roce 2005, ale i kvůli časovému zaneprázdnění.

Článek

"I když se fyzicky cítím pořád ještě dobře, nabyl jsem přesvědčení, že bych měl po patnácti profesionálních sezónách kvůli zdraví raději skončit," řekl Ricken. Nyní se prý chce věnovat jen práci manažera mládežnických týmů Borussie. "Je to práce, která mne obrovsky baví, zároveň ale potřebuje naprosté nasazení," dodal.

Do kabiny A-týmu Borussie přišel Ricken poprvé v roce 1993 a rychle si získal přídomek "zázračného dítěte" německého fotbalu. Vrcholné období kariéry pro technického záložníka znamenal rok 1997, během nějž stihl s Dortmundem vyhrát Ligu mistrů, v jejím finále se zapsat mezi střelce a nakonec se i zabydlet v německé reprezentaci, za níž odehrál celkem 16 zápasů. Dalších 301 jich nasbíral v bundeslize.

V rozletu jej zastavil až příchod typově identického Tomáše Rosického, který jej v roce 2001 rychle vytlačil ze sestavy a Ricken začal jen střídat a dokonce hrát za rezervu. V listopadu 2005 si přetrhl zkřížený vaz v koleně a po operaci už se do podobné formy nikdy nedostal. V roce 2007 byl z kádru Borussie definitivně přeřazen do rezervy, za níž hrál dál jako amatér až do letoška. Seniorským týmům Dortmundu tak zasvětil téměř polovinu svého života.

Reklama

Související témata: