Hlavní obsah

Džeko přispěl dvěma góly k debaklu Bayernu, Jarolím byl vyloučen

BERLÍN

Bosenský fotbalista Edin Džeko dvěma góly v rozpětí pěti minut srazil na kolena Bayern Mnichov a po výhře 5:1 vytáhl svůj Wolfsburg poprvé od listopadu 2004 do čela tabulky německé ligy. Dosud vedoucí Hertha totiž v 26. kole prohrála doma s Borussií Dortmund 1:3. Hamburk porazil Hoffenheim 1:0, ale její kapitán David Jarolím byl pět minut před koncem vyloučen.

Článek

Wolfsburg se Šimůnkem ve středu obrany vedl nad obhájcem titulu zásluhou Gentnerovy hlavičky. Ital Toni, jehož v předchozích pěti kolech nepustila na trávník zraněná achillovka, už o minutu později oslavil návrat do sestavy vyrovnávacím gólem.

Po přestávce však přišly velké chvíle exteplického útočníka Džeka. Nejprve pravou a po čtyřech minutách levou nohou rozjásal vyprodané hlediště. Džeko dal v posledních osmi kolech deset gólů a je střeleckým hitem bundesligového jara. Jeho brazilský kolega z útoku Grafite však nechtěl zůstat pozadu, přidal další dvě trefy a s 20 góly už vede tabulku střelců. Wolfsburg tak Bayernu vrátil podzimní prohru 2:4 i s úroky a vítěznou šňůru protáhl už na osm zápasů. Pro Bayern to byla nejkrutější ligová prohra od ledna 2002.

Série deseti domácích vítězství Herthy přetrhla před 77 tisíci diváky na Olympijském stadiónu v Berlíně Borussia Dortmund. Brankáře Drobného nejprve překonal Švýcar Frei, pak sice Brazilec Raffael zakončil sólo vyrovnávací gólem, ale Kehl s Valdezem strhli vítězství na stranu hostí. Hertha prohrála 1:3 a klesla na třetí místo.

Na druhé postoupil Hamburk a od vedoucího Wolfsburgu ho dělí jen horší skóre. David Jarolím v roli kapitána přivedl svůj tým k vítězství 1:0 nad ligovým nováčkem Hoffenheimem, sám ale zápas nedohrál. Pět minut před koncem uviděl druhou žlutou kartu. Pitroipa z Burkiny Faso dal svůj první bundesligový gól. Podzimní mistr je na jaře sotva poloviční, po pěti remízách za sebou prohrál a čelo se mu vzdaluje.

Frankfurt bez zraněného Fenina, který si při pátečním tréninku zlomil žebro, porazil předposlední Chotěbuz 2:1, přestože pro něj zápas nezačal dobře. Už v 11. minutě poslal hosty do vedení Bulhar Rangelov z pokutového kopu, ale už o čtyři minuty později nařídil rozhodčí penaltu i na druhé straně a Řek Liberopulos také nezaváhal. Hosty, v jejichž barvách vyběhl do druhého poločasu Rajnoch, připravil o bod vlastní gól Ziebiga.

Německá fotbalová liga, 26. kolo:
Wolfsburg - Bayern Mnichov 5:1 (63. a 66. Džeko, 74. a 77. Grafite, 44. Gentner - 45. Toni), Bochum - Stuttgart 1:2 (48. Epallé - 58. Cacau, 89. Tasci), Hamburk - Hoffenheim 1:0 (28. Pitroipa), Frankfurt - Chotěbuz 2:1 (15. Liberopulos z pen., 51. vlastní Ziebig - 11. Rangelov z pen.), Hertha Berlín - Dortmund 1:3 (54. Raffael - 25. Frei, 63. Kehl, 81. Valdez).

Reklama

Související témata: