Hlavní obsah

David Jarolím: Wolfsburg utrpí výměnou kouče

PRAHA

Zběsilé trenérské rošády. Mamutí nákupy. Ve znamení velkých změn se nesla letní přestávka v německé nejvyšší fotbalové soutěži, která v pátek odstartuje soubojem mistrovského Wolfsburgu s minule třetím Stuttgartem, jenž během léta mohutně posiloval.

Článek

„Bude to hodně zajímavý ročník,“ je přesvědčený český záložník a kapitán Hamburku David Jarolím, který zasáhne do desáté bundesligové sezóny. V té je největším favoritem podle odborného magazínu Kicker Bayern Mnichov, který za posily utratil 58 miliónů eur.

S novými trenéry

Wolfsburg to bude mít podle všeho těžké. „Myslím, že titul neobhájí. Sice se zajímavě posílili a udrželi Džeka, ale největší oslabení pro ně znamenal odchod trenéra Magatha. Ten měl na jejich triumfu nepředstavitelný podíl. Navíc si neumím představit, že Džeko a Grafite zopakují loňskou sezónu, kdy nastříleli přes padesát branek,“ soudí nejzkušenější z českých hráčů v německé nejvyšší soutěži sílu obhájce německého trůnu.

Wolfsburg (nově jej vede Veh) nebyl jediný, kdo měnil trenéra. Ke stejnému kroku se v průběhu léta odhodlalo ještě dalších sedm klubů: Bayern (Van Gaal), Hamburk (Labbadia), Leverkusen (Heynckes), Frankfurt (Skibbe), Mönchengladbach (Frontzeck), Kolín (Soldo) a Schalke (Magath). „Bylo hodně zvláštní, že prakticky polovina klubů změnila trenéry v jeden okamžik,“ komentuje rošády Jarolím.

Za největší přesun německého léta považuje odchod Hleba z Barcelony do Stuttgartu. „Ten s ním bude určitě hodně silný. V popředí bude podle mého ještě Bayern, Hertha, Wolfsburg a snad také my. Zapomenout nesmím ani na Schalke. S Magathem se určitě zvednou,“ říká Jarolím. Jednoznačného favorita před sezónou ale nevidí.

Rozehnal: velká posila

V kádru bude mít nově českého spoluhráče, obránce Rozehnala. „Chtěli jsme zkušeného stopera, bude pro nás velkou posilou,“ tvrdí Jarolím. Druhý velký přestup českého hráče – Morávka do Schalke – sledoval zpovzdáli. „Hráli jsme na Schalke turnaj. Po zápase jsme se spolu bavili. Myslím, že Magath mu dá šanci. On strašně lpí na fyzické připravenosti, takže bude záležet na Honzovi, jak to zvládne. Fotbalovou kvalitu jistě má,“ nepochybuje o krajanovi Jarolím.

Doufá, že se s Hamburkem získá trofej. „V minulé sezóně jsme byli v semifinále Německého poháru i Poháru UEFA, který nahradila Evropská liga. Je to dlouhá cesta, ale chtěl bych aspoň v jedné soutěži slavit triumf.“

Reklama

Související témata: