Hlavní obsah

Morávek se premiéry nedočkal, dokonce ani na lavičce Schalke neseděl

Ani na lavičku Schalke se při startu bundesligy nedostal. Ba dokonce ani do Norimberku s mužstvem k prvnímu zápasu neodjel. Fotbalový klenot vršovických Bohemians Jan Morávek si začátek nového angažmá v Gelsenkirchenu představoval rozhodně jinak.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý fotbalista Bohemians 1905 Jan Morávek s dresem svého nového zaměstnavatele Schalke 04

Článek

Vypadáte hodně přepadlý a přešlý. V přípravě jste v dresu Schalke celkem pravidelně nastupoval a najednou přijde bundesliga a trenér vás neposadí ani na lavičku mezi náhradníky…

Moře lidí přede mnou vykládalo, jak jsou začátky každého zahraničního angažmá těžké, teď to prostě potkalo mě. Musím zabojovat a samozřejmě zvládnout němčinu, což je hodně důležité. Pro komunikaci se spoluhráči, trenérem, pro mou další kariéru.

Copak vy se ještě německy neučíte?

V klubu mně řekli, že musím čekat a být trpělivý, než seženou učitele. Jenže čekání trvá už půldruhého měsíce… Problém je asi v tom, že jihoameričtí fotbalisté se německy moc učit nechtějí, takže i na můj požadavek je dost času. Trochu mě to překvapilo, neboť všechny ostatní věci se řeší rychle a naprosto bezproblémově.

Až na vaši transferkartu, která dorazila do Německa pozdě a zřejmě zapříčinila i to, že vás trenér Magath vůbec nenominoval k úvodnímu bundesligovému zápasu v Norimberku…

Všechno se vyřešilo vlastně až čtvrthodiny před odjezdem k utkání, přesto si myslím, že nic nebránilo tomu, abych s mužstvem jel a střetnutí třeba odseděl na lavičce.

Musely to pro vás být hodně horké dny, když se vaše angažmá začalo komplikovat…

V přípravě jsem toho odehrál dost, jenže přišel první ostrý duel v poháru a vedení klubu zjistilo, že vzhledem k problémům s transferkartou nemohu nastoupit. Dny ubíhaly, během hektického týdne se nic nezměnilo, ale já přesto absolvoval s mužstvem všechny předzápasové tréninky. A pak přišlo utkání a já k němu nejel. Samozřejmě že jsem byl zklamaný…

Zatímco v dresu klokanů jste tvořil a dirigoval hru, trenér Schalke Magath si umanul, že z vás udělá krajního obránce. Jak se vypořádáváte s touto proměnou?

Je to dost těžké, protože si dost dobře nedovedu představil, že bych pravidelně kopal beka. Pravdou je, že v přípravě jsem takřka pravidelně nastupoval na levém či pravém kraji obrany a v záloze si zahrál snad jen dvakrát. Nebylo to podle mého špatné, jenže trenérovi do hlavy nevidím.

Jaký vůbec je trenér Magath?

Má velký respekt a jsou za ním úspěchy, což je hlavní. Komunikace s ním ale samozřejmě není taková, jako bývala s koučem Hoftychem v Bohemians.

Je vůbec nějaká šance, abyste se protlačil v Schalke na místo středního záložníka a stejně jako ve Vršovicích tvořil a dirigoval hru?

To by bylo hodně složité, protože jedničkou v mužstvu je Rakitič. V Norimberku se mu v prvním utkání nového ročníku bundesligy sice první půle nepovedla, jenže střídající gruzínský reprezentant Kenia figurující v kádru na tento post jako dvojka se příležitosti chytil a nahrál dokonce Kurányimu na gól. A to nemluvím o tom, že se mu povedl i pohárový zápas. Takže kdybych se do zálohy přece jen prodral, pak spíše jako krajní halv.

Na první zahraniční angažmá tedy problémů a starostí nad hlavu…

Byl to opravdu hodně hektický týden a proto jsem se docela těšil na reprezentační přestávku. Věřím, že ze mne všechno spadne, situace se uklidní, mé výkony půjdou nahoru a premiéry v bundeslize se dočkám.

Reklama

Související témata: