Hlavní obsah

Gólman Herthy Drobný: Sestup si nepřipouštíme

Ještě letos na jaře táhl gólman Jaroslav Drobný (30) Herthu Berlín k německému titulu. Finiš nezvládla, ale čtvrté místo jí zajistilo evropské poháry. Na podzim je v bundeslize poslední. Drobný se vrátil mezi tyče po pětitýdenní pauze zaviněné zraněním. Chytá dobře, ale před ním je děravá obrana. „Sestup si v kabině vůbec nepřipouštíme. Chceme skončit v půlce tabulky,“ tvrdil přesvědčivě český reprezentant.

Článek

Hertě se v bundeslize nedaří, je poslední. Pomohlo mužstvu psychicky čtvrteční vítězství v Evropské lize 3:2 v Heerenveenu?

To nám nemůže nijak pomoct, ještě abychom nevyhráli v Heerenveenu, který nás navíc porazil v Berlíně. Při vší úctě k nizozemskému klubu, takové soupeře musíme porážet. Jenže my jsme v hrozné krizi. Když k nám přijel Ventspils, ani jsme pořádně nevěděli odkud jsou a oni tu uhráli remízu 1:1. Respektuji jejich kvalitu, ale s takovým týmy nesmíme ztrácet. Nás teď ale evropský pohár moc nezajímá, i když chceme postoupit. My musíme zachránit bundesligu.

V Heerenveenu vám dal dva góly spoluhráč z reprezentace Michal Papadopulos...

Zatím jsem se s ním v reprezentaci nepotkal, takže to spoluhráč není. Povídali jsme si po vzájemném utkání v Berlíně, teď moc ne. Dal mi dva góly, to s naší obranou není problém.

V minulé sezóně jste hráli o titul, nakonec skončili čtvrtí a teď hrajete o záchranu. V čem se mužstvo tak změnilo?

Odešli tři klíčoví hráči - Simunič, Pantelič a Voronin. Nepřišla za ně žádná kvalitní náhrada. Když hrál Simunič v obraně s Friedrichem, byla to neprostupná zeď. My jsme měli sice jen dvě šance v zápase, jednu jsme ale proměnili a vyhráli 1:0. Soupeř neměl totiž žádnou. Dnes máme sotva jednu, tu nedáme, ale soupeř jich má šest nebo osm. S Panteličem a Voroninem odešlo skoro dvacet gólů. To se prostě musí projevit. Zejména, když se prakticky neposílí.

Takový propadák musí být pro Berlín šokující, nebo si toho nikdo nevšímá?

Pro vedení a fanoušky to je šok. V kabině také nepanuje dobrá nálada, ale my jsme průšvih tušili. Už když k nám přijel v úvodním kole Hannover, který jsme sice porazili 1:0, bylo alarmující, že nás přehrával. Pak přišla série porážek, dlouho jsme nedali gól. Já jsem sice chyběl asi pět týdnů kvůli zranění, ale po návratu to je prakticky stejné. Zmar.

Padá na mužstvo deprese? Bojíte se sestupu?

Nálada v kabině je pod bodem mrazu, ale sestup si vůbec nepřipouštíme. Vedení se konečně probudilo, přišel nový trenér, který změnil systém hry. Doufáme, že to bude fungovat a v zimě přijdou posily.

To bude až v zimě. Co do té doby?

To je fakt. My teď potřebujeme uhrát co nejvíc bodů. Každý je cenný. Do konce podzimu jich je ve hře osmnáct. Potřebujeme se dostat z poslední příčky a připravit se co nejlépe na jaro. V klubu už se nemluví o pohárech, to bychom museli vyhrát do konce bundesligy snad úplně všechno. Cílem je dostat se co nejblíže ke středu tabulky a co nejrychleji z pásma sestupu. V bundeslize může každý každého porazit nebo s ním prohrát, proto nemůžeme myslet výš.

Teď se vám asi nežije v Berlíně lehce...

Žije se tu dobře, je to krásné město. Navíc hodně veliké, které nabízí spoustu sportovní zábavy, takže teď na nás chodí jen čtyřicet tisíc diváků. Mohou jít na fotbal třeba na Union, ale fanoušci těchto dvou klubů na ten druhý nejdou. Nabízí se jim kvalitní hokej, basket, házená, špičkový box a nebo teď rychlobruslařský Světový pohár, který vyhrála Sáblíková. Neměl jsem čas se přijet podívat, ale potěšila mě. Já teď doufám, že si spravím náladu na reprezentaci a po návratu se s Herthou konečně pořádně odrazíme ode dna.

Reklama

Související témata: