Hlavní obsah

Robert měl záchvaty strachu už v mládí, říká Enkeho otec

HANNOVER/PRAHA

Už v mládí měl fotbalový brankář Robert Enke psychické problémy, přiznal otec zesnulé jedničky německé reprezentace Dirk v rozhovoru pro Spiegel. Gólman Hannoveru 96 skočil v úterý pod vlak. „Velkou roli v sebevraždě sehrál strach,“ říká Dirk Enke, sám promovaný psychoterapeut.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Zapálené svíčky u sídla fotbalového klubu Hannover 96

Článek

„Záchvaty strachu, omezený pohyb. Obavy ze selhání a strach dokonce vstát z postele byly tak strašně, že si Robert přál se někam schovat a být sám,“ popsal příznaky gólmanových problémů jeho poradce a přítel Jörg Neblung.

K problémům podle Spiegelu přispělo i to, že Enke jako obrovský talent hrál ve vyšších věkových kategoriích. „Už tehdy zažíval krize, že nebude starším stačit. Prostě si tolik nevěřil,“ vysvětluje Dirk Enke. „V kritických stádiích nemoci měl Robert dokonce strach, že někdo vystřelí na jeho bránu. V záchvatech nechtěl ani na trénink, natož se postavit mezi tři tyče,“ dodává gólmanův otec.

Dvaatřicetiletý Robert Enke si v úterý vzal život, zhoršení jeho zdravotního stavu přišlo v roce 2003 po nevydařeném angažmá v FC Barcelona a následně v tureckém Fenerbahce Istanbul. V roce 2006 navíc Enkeovým po dvouletém boji s vrozenou srdeční vadou zemřela dcera Lara.

Pohřeb Roberta Enkeho se uskuteční v neděli, chybět na něm nebude kompletní německá reprezentace. Němečtí fotbalisté zároveň zrušili přípravné utkání proti Chile, které se mělo hrát v sobotu v Kolíně nad Rýnem.

Reklama