Hlavní obsah

Německá policie chce 50 milionů eur za bezpečnost na fotbale

BRÉMY

Odboráři z řad německé policie požadují 50 miliónů eur na úhradu nákladů na zajištění bezpečnosti na fotbalových stadiónech. Platit by měl Německý fotbalový svaz a vedení Bundesligy. Předseda policejního odborového svazu Rainer Wendt na konferenci v Brémách uvedl, že je to "přátelská" cena, protože skutečné náklady policejních akcí za jednu sezonu jsou prý zhruba dvojnásobné a stále rostou.

Článek

"Neměli by je nést daňoví poplatníci, ale ti, kdo na fotbale vydělávají miliardy," citovala Wendta agentura DPA. Policejní odboráři v Německu žádají také větší odpovědnost fotbalových funkcionářů za bezpečnost na stadionech a navrhují, aby při projevech násilností v hledišti byly zápasy ukončeny a při opakovaných výtržnostech zakázány.

Podobná diskuse v českém fotbale vyústila na začátku roku v nové rozdělení kompetencí mezi policií a fotbalovými kluby. Podle nových pravidel policie zasahuje na stadionech jen v případě, že fanoušky nezvládne pořadatelská služba. Za takový zákrok pak může klubu naúčtovat náhradu nákladů.

Reklama

Související témata: