Hlavní obsah

Morávek: V pevnosti Betzenberg se už těšíme na Bayern

Vítězstvím 3:1 na hřišti Kolína nad Rýnem vstoupili do nové sezóny fotbalisté Kaiserslauternu. K zisku tří bodů pomohli také dva čeští hráči - záložníci Jiří Bílek a Jan Morávek. Už v příštím kole narazí nováček nejvyšší německé soutěže na obhájce prvenství Bayern Mnichov. "Na mistra se tu všichni těší a my budeme moci hrát v klidu a zápas si užít," říká Morávek.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Morávek

Článek

Kaiserslautern se jako nováček postaral o první překvapení bundesligy. Hned v úvodním kole jste vyhráli v Kolíně nad Rýnem 3:1. Bylo to tak jednoznačné?

Vůbec ne, ale zápas hodně ovlivnilo brzké vyloučení domácího Mohamada. Bylo prý nejrychlejší v bundeslize, už v 92. sekundě zápasu. Jak už to bývá, domácí se semkli a přehrávali nás. V osmé minutě jsme inkasovali, trefil se Novakovič (po chybě brankáře Sippela, jemuž vypadl lehký vysoký míč) a s námi to v tu dobu vypadalo zle.

Skoro na obrácený než na nakonec dosažený výsledek. Jak jste zápas zlomili?

Po gólu jsme si řekli, že jedeme dál, jako by se nic nedělo, a zkusíme s tím něco udělat. Čas hrál pro nás, protože bylo hrozné vedro a domácím rychle docházely síly. V závěrečné dvacetiminutovce jsme je nepustili za půlku.

A přicházely i góly…

Dvacet minut před koncem vyrovnal Lakič. To už jsme zápas kontrolovali a po čtvrthodině týž hráč otočil skóre. Kolín už se na nic nezmohl a dvě minuty před koncem pečetil Iličevič naše vítězství a tři body.

Podílel jste se na nějakém gólu?

Přímo ne, ale mám roli takového špílmachra. V podstatě tvoříme hru s Jirkou Bílkem, takže akce začínají často u nás. I ty gólové.

Takový začátek bundesligy jste si asi představovali jen ve snech...

My jsme do Kolína jeli s tím, že bychom tam chtěli něco ukopat. V přípravě jsme hráli dobře a tenhle zápas byl důležitý i z toho pohledu, že Kolín by měl být jedním z našich konkurentů v boji o záchranu. O to mají ty body větší cenu.

Cožpak v Kaiserslauternu nevzpomínají na devadesátá léta, kdy postoupili z druhé ligy a získali titul?

To ano, ale jsme v klubu realisté. Něco takového už není asi možné. Tak silný tým nemáme. Naším cílem je klidná záchrana, bez stresu do závěrečných kol. Všechno další bude bonus. Ten nás čeká i teď. V pátek na Beztenberg přijede Bayern Mnichov. Na mistra se tu všichni těší a my budeme moci hrát v klidu a zápas si užít. Když bude Betzenberg skutečně naší pevností a něco přivezeme občas z venku, neměl by být se záchranou problém.

Jak na vás proti předešlému působišti v Schalke působí slavný stadión na kopci Betzenberg?

Skvěle, je to opravdu krásný fotbalový stánek. Pevnost Ďáblů z Betzenbergu, jak se 1. FC Kaiserslautern přezdívá. Samozřejmě Veltins Arena Schalke je také parádní, ale je to multifunkční aréna, tohle je typicky fotbalový stadión.

Vzpomínají na Betzenbergu ještě na doby, kdy tu hrávali Miroslav Kadlec, Pavel Kuka a další čeští fotbalisté?

Vzpomínají a jejich fotky vídáme ve fan-shopu i v prostorách stadiónu. Tady mají Češi dobrou pověst, jako fotbalisté, na které je spolehnutí a za klub dají duši.

Reklama

Související témata: