Hlavní obsah

Kaiserslauternský Bílek vygumoval slavného Müllera z Bayernu

Slavný Betzenberg se v pátek otřásal v základech. Mistrovský Bayern Mnichov přijel na hřiště nováčka do Kaiserslauternu a domů si vezl dva góly, které mu dali v rozmezí 36. a 37. minuty Iličevič a Lakič. Celý zápas v dresu Kaiserslauternu odehrál i český záložník Jiří Bílek (26), který dostal speciální a velice těžký úkol... „Hrál jsem osobní obranu na nejlepšího střelce mistrovství světa Thomase Müllera. Moc si nekopl, ale já také ne,“ přiznal do telefonu Bílek.

Foto: Thomas Bohlen, Reuters

Ivo Iličevičč (vlevo) se raduje se svým spoluhráčem Jiřím Bílkem z Kaiserslauternu z branky do sítě Bayernu Mnichov.

Článek

Porazit Bayern 2:0, to se musel Betzenberg otřásat v základech...

Však se také otřásal. Byl to svátek pro celé město a široké okolí. Zájemců o vstupenky bylo 150 000, ale do hlediště se vejde jen 49 780 diváků. Bylo beznadějně vyprodáno a atmosféru vytvořili fantastickou. Bayern je brán za jednoho z největších rivalů, takže po vítězství jsme byli pro naše fanoušky hrdiny.

Porazit mistrovský Bayern 2:0, to se hned tak nepovede. To jste ho tak mleli?

Právě že vůbec ne. Nám se povedly dva brejky, z nichž jsme dali dva rychlé góly. Většinu zápasu jsme se bránili a kolikrát jsme měli při šancích Bayernu i štěstí, ale na to se historie neptá. Porazili jsme mistra a máme tři body. Po dvou kolech už šest, protože minulý týden jsme vyhráli v Kolíně nad Rýnem. Začátek nám jako nováčkovi vyšel fantasticky.

Odehrál jste celé utkání, jaké jste měl úkoly?

Dostal jsem osobně na starosti nejlepšího střelce mistrovství světa Thomase Müllera. Moc jsme si nezahráli, ale splnilo to účel. S Bayernem nemůžeme hrát otevřenou partii.

Müller nedal gól, takže jste ho z trávníku vygumoval?

No, vygumoval... Ubránil jsem ho, to je podstatné. Jen jednou mi utekl a šel sám na bránu, ale gól nedal. Ani nevím, kde jsem v té chvíli byl...

Běhal jste s ním celý zápas?

Předpokládal jsem, že si zaběháme, jenže on nelítal po hřišti, ale čekal na pas mezi obránce a k tomu jsem ho nepustil. Tedy až na ten jeden případ. Asi dvacet minut před koncem ho poslal trenér na druhou stranu a na mne vyrazil další německý reprezentant Toni Kroos. Toho jsem také uhlídal. V Bayernu si moc nevyberete, tam je to skoro samý reprezentant a hlavně všichni to jsou vynikající fotbalisté.

Takže sám jste se v ofenzivě k ničemu nedostal?

Kdepak, na to nebyl čas a hlavně, já měl za úkol bránit největší současnou německou hvězdu. Těší mě, že jsem úkol splnil.

Kaiserslautern v devadesátých letech dokázal zázrak, když postoupil z druhé bundesligy a hned získal titul. Teď k tomu pěkně vykročil znovu. Mluví se o tom na Betzenbergu?

Občas někdo zavzpomíná, ale jsme realisty. Naším prvořadým cílem je klidná záchrana.

Na lavičce chyběl Jan Morávek, co s ním je?

Při tréninku střílel a natáhl si sval, ale brzy bude v pořádku.

Jan Šimůnek vysedává na lavičce...

Honza je připravený do stoperské dvojice, která ale momentálně funguje perfektně. Musí se o místo prát, ale to my všichni. Ani já nemám nic jisté, i když nastupuji v základu.

Co vás teď čeká?

Po reprezentační pauze jedeme do Mohuče, což je regionální derby, a pak máme doma Hoffenheim. Los je hodně těžký, ale pro nováčka lehký ani být nemůže. Důležité je, že jsme začali výborně a máme na čem stavět.

Reklama

Související témata: