Hlavní obsah

Pospěch a Pekhart jsou v pohodě, zachránili bundesligu

Praha

Útočník Norimberku Tomáš Pekhart a obránce Mohuče Zdeněk Pospěch si po víkendovém kole bundesligy oddechli. Jejich týmy jsou zachráněné a oni k tomu výrazně přispěli. Pekhart gólem do sítě Kaiserslauternu a Pospěch tím, že uhlídal v Mnichově hvězdu Bayernu Ribéryho. Oba hrají v bundeslize první rok, byli také na začátku jara zranění a nyní věří v nominaci na EURO.

Foto: Thomas Bohlen , Reuters

Tomáš Pekhart (vpravo) střílí gól do sítě Kaiserslauternu.

Článek

„Bod z Mnichova je zlatý, znamená záchranu. Zbývají tři kola do konce a ztráta Kolína nad Rýnem je velká. Pro jistotu by to ale chtělo ještě jeden či tři přidat. Nejlépe v pátek s Wolfsburgem," odmítl velké oslavy Pospěch.

„U nás to je podobné. Udělali jsme ve třech zápasech sedm bodů. V sobotu hostíme Hamburk a bodová pojistka by se nám také šikla, i když Kolín nás může dohonit už jen teoreticky," přidal se Pekhart.

Sedm gólů je solidní počin

Dvaadvacetiletý Pekhart je společně s Danielem Didavim se sedmi góly nejlepším střelcem týmu. „Myslím si, že to je slušný střelecký počin. Když se kouknu na týmy kolem sebe, tak v nich jsou na tom jejich nejlepší střelci stejně nebo hůř. Je také rozdíl, jestli hrajete v útoku Dortmundu, Bayernu nebo Norimberku. Bundesliga je jízda, musel jsem si zvykat. Ale rád bych v závěrečných třech kolech ještě nějaký gól přidal," přál si Pekhart.

Třiatřicetiletý Zdeněk Pospěch má přesně opačný úkol, gólům zabraňovat. „Třeba v sobotu v Mnichově jsem ve druhé půli honil Ribéryho. Je to vynikající fotbalista, ale do ničeho jsem ho nepustil. V Kodani jsem byl zvyklý, že jsme soupeře přehrávali, hodně jsem útočil. V Mohuči mnohem víc bráním. Navíc tempo je mnohem vyšší, tady se jezdí devadesát minut," nabídl srovnání.

Koleno i palec drží

Oba dva byli na jaře zranění. Zdeněk Pospěch si natáhl vazy v levém koleni, Tomáš Pekhart si při tréninku zlomil palec levé ruky. Zatímco Pekhart chyběl jen minimálně a hrál s dlahou, Pospěch marodil několik týdnů a do základní sestavy se vracel pomalu.

„Bylo to hodně nepříjemné období, snažil jsem se dát rychle do pořádku, ale koleno neuspěcháte. Naštěstí drží dobře, v Mnichově dostalo zabrat a neměl jsem s ním problém. Do sestavy jsem se vracel pomalu, ale věřím, že v pravý čas," konstatoval Pospěch. „Pochopitelně se chci dostat na EURO," dodal.

„Mám za sebou během několika týdnů dvě operace palce. Nejprve mi do něj dávali takovou speciální jehlu, aby kost vyztužili. Hrál jsem s dlahou a ortézou. Když mi jehlu vyndali, měl jsem ještě chvíli ortézu, ale teď už je palec v pořádku. Dokonce jsem ho brzy rozhýbal. I mne pochopitelně láká nominace na evropský šampionát," dodal Tomáš Pekhart.

Oba se také shodli, že zatímco o záchranu budou týmy pod nimi ještě bojvat, o titulu je rozhodnuto. „Dortmund vede o osm bodů, už to nepustí. Bayern si za to může sám zbytečnými ztrátami, například i s námi," řekl Pospěch. „Hodně zajímavé to bude ještě o další místa jak v Lize mistrů, tak i Evropské lize. Bohužel to se ale nás dvou v tomhle ročníku netýká. Ale záchrana je také fajn důvod k oslavě," dodal Pekhart.

Reklama

Související témata: