Hlavní obsah

Od října si Jiráček žádný pořádný zápas nezahrál, proto je tolik natěšený na bitvu s Turky

Praha

Asi málokterý s českých reprezentantů je na bitvu s Turky tak natěšený, jako legionář Petr Jiráček. Vždyť od poloviny října nesehrál jediné pořádné utkání, takže i místo na lavičce Hamburku v posledním bundesligovém kole bral s povděkem. „Už několikrát jsem skočil rovnýma nohama do plné zápasové zátěže, takže žádný problém. Navíc po operaci třísel trénuji od začátku ledna naplno,“ ujišťoval trenéra Michala Bílka, že nemusí mít žádné obavy a v Manise ho může dnes v přípravě proti Turecku klidně postavit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Jiráček ještě v Praze na tréninku fotbalové reprezentace.

Článek
Fotogalerie

Měl docela smůlu... Když se po rozchodu s Wolfsburgem Petr Jiráček konečně prodral do základní sestavy Hamburku, začala ho pronásledovat zranění. Poslední listopadový den musel v Berlíně dokonce podstoupit oboustrannou operaci třísel.

V Dortmundu by šlo o návrat jako hrom

„Ale už pětadvacátého prosince jsem začal s přípravou a v lednu jsem se zapojil s ostatními naplno do tréninků. Takže když mně trenér Bílek volal a vyptával se, jak se cítím, ujistil jsem ho, že je všechno v pořádku. Trénuju, ale nehraju. Tedy, zápas za naší rezervu jsem odkopal a nějaký přátelák také, ale v bundeslize na novou šanci čekám. Teď naposledy proti Frankfurtu jsem se dostal alespoň na lavičku mezi náhradníky," líčí Petr Jiráček peripetie, jimiž si prošel.

Pochopitelně že už je celý žhavý a nedočkavý, aby na bundesligovou scénu zase vběhl. Třeba se už v příštím kole dočká, neboť v Dortmundu nemůže nastoupit vykartovaný Badelj a trenér Fink by mohl ukázat právě na Jiráčka.

„To záleží ale jen a jen na něm, zatím se nechal slyšet, že nechce nic uspěchat. Já bych ale problém neměl, i když by to byl samozřejmě návrat jako hrom. Dortmundu se na jaře daří, navíc hrát na jejich stadiónu před skvělou diváckou kulisou a ve fantastické atmosféře," zasní se ex-plzeňský záložník.

Jasně že i on by chtěl pomoci Hamburku na cestě vzhůru. Zvláště, když jeho tým momentálně figuruje v tabulce na devátém místě a příčky zaručující účast v evropských pohárech má na dohled. Na šesté Schalke ztrácí jediný bod.

I Drobný skončil v Hamburku na lavičce

„Trochu hektika. Před sezónou jsme ze všech stran slyšeli, že jsme jasným adeptem na sestup a že se stěží v bundeslize udržíme, teď nás už vidí v pohárech. Budeme se o ně rvát, ale  hlavně se z toho nesmíme zbláznit," svěřuje se Jiráček, který je na tom v Hamburku momentálně stejně, jako jeho reprezentační kolega Jaroslav Drobný. Ani on nenastupuje a jen vysedává na lavičce.

„Je to pro něho těžké. Minulou sezónu měl fantastickou, ale Hamburk koupil Adlera, který se v bráně chytil a lapá skutečně skvěle. Z Jardy se stala dvojka, ale snáší to jako profík."

Právě dnešní příprava proti Turecku  by mohla Jiráčkovi pomoci k tomu, aby si řekl o šanci v Hamburku. Na kontě má sice teprve sedmnáct reprezentačních startů, ale v národním mužstvu patří i tak k těm zkušeným a ostříleným. I proto, že mu mimořádně vyšlo loňské EURO.

„Dobře, že je s námi hodně mladých hráčů, kteří se budou chtít v přípravě určitě ukázat. A ještě lépe, že se do národního mužstva vrátil uzdravený kapitán Tomáš Rosický. S ním jsme hned klidnější," věří Jiráček, že si dnes večer v Manise zahraje s Rosickým i on.

Reklama

Související témata: