Hlavní obsah

Šéf Borussie byl v Madridu na pokraji infarktu, i když ho uklidňoval sám španělský král

Madrid/Praha

Pro šéfa Dortmundu Hanse-Joachima Watzkeho to byly v čestné lóži na madridském San Bernabéu infarktové chvíle. Seděl vedle španělského krále Juana Carlose, přesto se v samém závěru semifinálové odvety mezi Realem a Borussií omluvil a za stavu 2:0 z lóže prchnul. „Musel jsem odejít kvůli akutním srdečním problémům. Bylo to poprvé v životě, co se mně něco podobného stalo,“ přiznával posléze, že byl z hektického závěru úplně odrovnaný. Infarkt ho nakonec neskolil, protože Borussia drtivému tlaku domácího týmu odolala, třetí gól nedostala a 25. května si tak zahraje v Londýně finále Champions League.

Foto: Andres Kudacki, ČTK/AP

Kouč Dortmundu Jürgen Klopp zářil po zápase štěstím. Borussia si po šestnácti letech zahraje finále Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Nervy měli všichni... Fotbalisté Borussie na trávníku, trenér Klopp na lavičce, nebo spíše u postranní čáry, kterou v posledních minutách prakticky neopouštěl, klubový šéf Watzke na tribuně.

„A to mě španělský král neustále uklidňoval. Několikrát během zápasu mě držel za ruku a mluvil o tom, jak skvělé hráče máme," svěřoval se Hans-Joachim Watzke německým novinářům, když infarktový stav překonal a společně s mužstvem se radoval z postupu do finále, které si jeho klub zahraje po šestnácti letech.

Německo natěšené na generálku

Tehdy v něm Dortmund porazil 3:1 Juventus Turín, teď na něj čeká s největší pravděpodobností mnichovský Bayern. I proto je už teď celé fotbalové Německo tolik natěšeno na sobotní velkou bundesligovou generálku. Na Vestfálském stadiónu si to totiž rozdá domácí Borussia právě s Bayernem.

„I kdyby nás v sobotu Bayern porazil, na našem skvělém rozpoložení to nic nezmění. Naopak, bude to ta nejpříjemnější prohra, kterou můžeme zažít," pravil po postupu přes Real trenér Jürgen Klopp. Pochopitelně - konstelaci v bundesligové tabulce už výsledek prestižního střetnutí neovlivní, před londýnským finále Ligy mistrů však může mnohé naznačit.

A to přesto, že Borussia se v něm bude muset obejít Götzeho, jenž si v madridském semifinále poranil stehenní sval a musel už po čtvrthodině střídat, a že i start zraněného Bendera je hodně nejistý.

Klopp: Na vzrušení si potrpíme

„Teď na zápas s Bayernem nemyslím. Hrajeme s ním až o víkendu, navíc máme na přípravu o den víc času než soupeř, takže nebudu bránit hráčům, aby slavili. Po takovém zápase, jaký mají za sebou, si to zaslouží. Já zůstanu v hotelu, kde si dám jedno dvě piva, ale hráči mají volno. Jak jsem od nich slyšel, Nuri Sahin zná z dob svého působení v Realu město Madrid velice dobře," nebránil kouč Dortmundu Jürgen Klopp svým svěřencům vůbec v ničem a jen si vychutnával triumf.

„Zasloužený, i když přiznávám, že jsme měli zase trochu štěstí. Drželo se nás ve čtvrtfinále proti Málaze, stejně jako dnes. Jsme prostě exkluzivním klubem, který si potrpí na vzrušující věci," s humorem se odreagovával od hektického nastavení.

"Štěstí bychom ale v odvetě nepotřebovali, kdybychom proměnili alespoň jednu ze šancí, které jsme si připravili," narážel hlavně na střelu hrdiny prvního zápasu Lewandowského do břevna a obrovskou příležitost, kterou Gündoganovi zmařil za bezbrankového stavu skvělým zákrokem brankář López.

Svým svěřencům ale samozřejmě nic nevyčítal. „Hráli jsme dobře, ale bohužel nikoli celé utkání. Sami jsme si zavinili, že se Real dostal v závěru zpátky do hry a dokazoval, jak skvělý fotbal je schopen hrát. Ale rozhodoval součet obou utkání a v něm jsme byli lepší, takže jsme si účast ve finále zasloužili."

Na něj kouč Dortmundu zatím nemyslí. „Ať v něm budeme hrát s kýmkoli, favority rozhodně nebudeme. Ale jako turisté do Wembley také nepojedeme. A to přesto, že já tam třeba ještě nikdy nebyl.  Zato na tenis z Wimbledonu jsem se díval často," žertoval dobře naladěný trenér Klopp.

Reklama

Související témata: