Hlavní obsah

OBRAZEM: Přišel Guardiola a hned je zase veselo. Bayern slavil titul i úctyhodný rekord

Berlín

Nestává se zase tak často, aby v přední evropské lize slavili fotbalisté zisk mistrovského titulu už sedm kol před koncem, navíc neporaženi a se zajímavou bilancí 25 výher a pouhých dvou remíz. Právě tento úctyhodný kousek se v úterý povedl fotbalistům Bayernu. Po výhře 3:1 na hřišti Herthy Berlín mohly odstartovat velkolepé mnichovské oslavy.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Trenér Bayernu Pep Guardiola slavil titul jen střízlivě.

Článek
Fotogalerie

Bavorský klub získal už svůj čtyřiadvacátý německý titul. Už v minulé sezóně bundeslize kraloval a letos své výkony ještě vyšperkoval.

Za celý minulý ročník získal Bayern 91 bodů, nyní zbývá sedm kol do konce a Mnichované nastřádali už 77 bodíků. Rekord, o kterém se mnohým tradičním německým mužstvům může jenom zdát. Bayern kromě toho vyhrál už desátý zápas na venkovním hřišti za sebou, v bundeslize nepoznal porážku dlouhých 52 utkání.

Kromě samotných hráčů na tom má výrazný podíl i nový trenér Josep Guardiola. Ten v létě vystřídal úspěšného kouče Heynckese, který se odebral do fotbalového důchodu, a už od prvních chvil bylo jasné, že to bude znovu Bayern, který bude na německé scéně vyčnívat. Některé prvky hry jako držení míče, množství krátkých přihrávek nebo aktivní presink - dříve tak typické pro hru Barcelony - Guardiola úspěšně implantoval do houževnatého německého stylu.

Na španělského trenéra v Německu pějí chválu ze všech stran, Guardiola však zůstává pokorný. „Bylo to náročné. I když to tak nevypadá, tak nám soupeři nedali nic zadarmo. Musím všem členům týmu poblahopřát k úspěšné sezóně. Nikdy by mě nenapadlo, že to půjde tak rychle. Trofej bych přesto věnoval Ulimu Hoenessovi - to on je nejdůležitější osobou našeho klubu," vyřkl Guardiola na adresu bývalého prezidenta Bayernu, který musí na tři a půl roku do vězení za daňové úniky.

Gratuloval i Löw

„Budeme slavit dnes i ve středu. A pak budeme pracovat na tom, abychom byli ještě lepší," dodal Guardiola.

Bayern už v letošním ročníku opanoval Superpohár UEFA, zvítězil na MS klubů a teď má i německý titul. Další dvě trofeje může získat, pokud se mu podaří zvítězit v Německém poháru a obhájí trofej v Lize mistrů.

„Vyhrát ligu takhle brzy, to je neuvěřitelný úspěch. Je vidět, že Guardiola tým opět posunul o level výše - hlavně v držení míče a dominanci na hřišti," uznal i kouč německé reprezentace Joachim Löw, který byl zápasu v Berlíně osobně přítomen. „Mají našlápnuto k tomu, aby ještě překonali úspěšnou loňskou sezónu. Pro Bayern ještě sezóna nekončí, naopak v Lize mistrů jim začíná," dodal Löw.

Dokončí Bayern Mnichov letošní bundesligovou sezónu bez porážky?
Ano
69,9 %
Ne
30,1 %
Celkem hlasovalo 3570 čtenářů.

Reklama

Související témata: