Hlavní obsah

Před šlágrem bundesligy dobrá zpráva pro Bayern. Hvězdný Robben se proti Dortmundu vrátí do sestavy

Mnichov/Praha

Na ostrovech derby v Manchesteru, v němž Citizens obhajující titul hostí Rudé ďábly, v tuzemsku šlágr mezi vedoucí Plzní a mistrovskou Spartou, v Německu pro změnu konfrontace nesmiřitelných rivalů Bayernu Mnichov a Borussie Dortmund. I takové duely nadcházející fotbalový víkend nabízí. Celé Německo samo sebou žije zápasem jediným, v němž se v sobotu v 18.30 v mnichovské Allianz areně utká Bayern s Borussií. „Žádný šlágr, žádné ligové finále. Bude to zápas jako každý jiný,“ krotí panující napět domácí trenér Pep Guardiola.

Foto: Lukas Barth, Reuters

Záložník Bayernu Mnichov Arjen Robben s manželkou Bernadien na tradičním Oktoberfestu.

Článek

Bayern je tak velkým favoritem, jako už řadu sezón nebyl. Vždyť bundeslize suverénně vládne s 21 body na kontě, zatímco Dortmund se na podzim v domácí soutěži vyloženě trápí a s pouhými sedmi body z devíti utkání se topí u dna tabulky. A dokonce až na patnácté příčce.

Umístění Borussie je klam

„To je ovšem klam, protože Borussia do těchto sfér rozhodně nepatří. Musíme se mít před ní na pozoru, protože v Lize mistrů podává diametrálně odlišné výkony. Budeme si muset dávat náramný pozor především na její rychlé protiútoky," připomněl trenér Guardiola, že v posledním díle Champions League vyhrál sobotní soupeř jeho týmu v Istanbulu nad Galatsaray po brilantním výkonu 4:0 a skupině D kraluje s plným počtem devíti bodů. A to má kromě Galatasaray za soupeře londýnský Arsenal a bruselský Anderlecht.

„Jenže my teď potřebujme výkony z evropské scény zopakovat v domácí soutěži. Už je čas, abychom se rozběhli," věří kouč Jürgen Klopp, že právě teď nastává pro jeho mužstvo ten pravý čas, aby se i v bundeslize probralo. V utkání s Bayernem.

Z minulosti se nežije, varuje Klopp

I bilance posledních vzájemných zápasů by mohla Borussii probrat. Vždyť před startem nové sezóny vyhrála v německém Superpoháru nad Bayernem 2:0 a při poslední návštěvě Allianz areny zvítězila dokonce 3:0.

„Jenže to je minulost, na kterou můžeme vzpomínat, ale nikoli z ní žít. Pokud se nám povede zopakovat stejně kompaktní výkon, jako v Turecku proti Galatasaray, pokud bude obrana stejně neprostupná a navíc bude podobně využívat nabízející se šance, můžeme i proti Bayernu uspět, i když půjde pochopitelně o docela jiný zápas," nechal se slyšet dortmundský kouč Jürgen Klopp.

Robben? Asi už nastoupí

„To půjde. Nejedná se o žádné finále, ale o docela běžný ligový zápas, v němž jsou v sázce tři body, jako v každém jiném," snažil se jeho kolega Pep Guardiola krotit rostoucí napětí a přehnané očekávání mnichovských fanoušků.

Jednu příznivou zprávu ale pro ně měl. Do sestavy Bayernu by se mohl vrátit zraněný Arjen Robben. Hvězdný Nizozemec totiž absentoval jak v předchozím bezbrankovém ligovém duelu na půdě Mönchengladbachu, tak ve středečním vítězném duelu Německého poháru v Hamburku, neboť ho trápil stehenní sval.

„Teprve uvidím, zda ho budu moci postavit, ale Robbenův zdravotní stav se každopádně zlepšil," potvrdil před sobotním zápasem.

Reklama

Související témata: