Hlavní obsah

Hoffenheim má jako třetí klub v bundeslize soukromého vlastníka

Frankfurt

Fotbalový Hoffenheim má jako třetí celek v německé bundeslize soukromého vlastníka. Miliardář Dietmar Hopp získal majoritní podíl v klubu, který dlouhodobě finančně podporuje.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Záložník Augsburgu Alexander Esswein (vlevo) v souboji se středopolařem Hoffenheimu Pirminem Schweglerem v utkání 18. kola bundesligy.

Článek

V německé nejvyšší soutěži dosud platilo, že minimálně 51 procent akcií musí zůstat v držení členů klubů. Ale už v minulosti byly uděleny dvě výjimky - Wolfsburg patří automobilovému gigantu Volkswagen a Leverkusen farmaceutické společnosti Bayer.

Nyní vedení bundesligy povolilo vlastnictví soukromým investorům pod podmínkou, že přes dvacet let po finanční stránce významně a legitimně podporují svůj klub.

Čtyřiasedmdesátiletý Hopp, jenž je spoluzakladatelem softwarové firmy SAP, do Hoffenheimu již investoval okolo 350 miliónů eur (asi 9,7 miliardy korun). Z páté regionální ligy mu pomohl až do elitní německé soutěže, kde se drží od sezóny 2008/2009. Mužstvo TSG sídlící v malém městě Sinsheim je momentálně na sedmém místě tabulky.

Reklama

Související témata: