Hlavní obsah

Německá policie provedla razii v sídle fotbalového svazu i domě jeho šéfa

Praha/Frankfurt
Aktualizováno

V sídle Německého fotbalového svazu (DFB) ve Frankfurtu nad Mohanem proběhla podle deníku Bild od úterního rána policejní razie. Vyšetřovatelé se snažili najít důkazy potvrzující podezření, že přidělení fotbalového MS 2006 Německu mělo korupční pozadí. Policie rovněž prohledala domov šéfa svazu Wolfganga Niersbacha i jeho předchůdce Thea Zwanzigera.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Sídlo Německé fotbalové asociace (DFB) ve Frankfurtu nad Mohanem se stalo terčem policejní razie.

Článek

Podezřením, že přidělení fotbalového mistrovství světa v roce 2006 Německu provázela korupce, se začalo zabývat státní zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem před dvěma týdny. "Mohlo by se jednat o korupci, podvod nebo zpronevěru. Prověříme podklady, které jsou k dispozici. Ale stojíme na úplném začátku," řekla vrchní státní zástupkyně Nadja Niesenová agentuře SID v polovině října. V úterý policie vtrhla do svazového sídla i zazvonili i u dveří zmíněných vysokých činovníků svazu.

Organizátoři MS v Německu 2006 si údajně měli při volbě pořadatele v roce 2000 s pomocí peněz z tajného fondu koupit hlasy čtyř asijských členů ve výkonném výboru FIFA. Německo pak v hlasování těsně porazilo Jihoafrickou republiku 12:11. Tajný fond údajně měl založit dnes už zemřelý bývalý šéf společnosti Adidas Robert Louis-Dreyfus a mělo na něm být v přepočtu 6,7 miliónu eur.

Zmíněnou částku odhalil interní audit DFB. Podle informací listu měla být v účetnictví maskována jako provozní náklady na kulturní program v průběhu MS, v daňových dokladech svazu ale po ní není ani stopy. "Hledáme důkazy, které by podpořily podezření z daňových úniků," potvrdil Bildu jeden z vyšetřovatelů. Policie šla cíleně po dokumentech, počítačích i pevných discích.

Podezření z korupce hodlá prověřit i mezinárodní federace FIFA. Německý svaz obvinění již před dvěma týdny odmítl.

Reklama

Související témata: