Hlavní obsah

Guardiola se omluvil kolegům v Anglii: Je mi líto toho, co se po mém oznámení děje

Londýn/Praha

Španělský kouč ve službách mnichovského Bayernu Pep Guardiola se omluvil svým trenérským kolegům na ostrovech za touhu, která ho žene do fotbalové Premier League. „Lituji, že po mém oznámení odejít po skončení sezóny z Německa do Anglie, pociťují mí kolegové v Premier League takový tlak,“ nechal se slyšet Guardiola.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Pep Guardiola se kolegům na ostrovech omluvil.

Článek

Úmysl odejít po skončení sezóny z Bayernu za La Manche oznámil Guardiola hned začátkem ledna na první tiskové konferenci bavorského klubu, jeho nové angažmá v Premier League však dál zůstává obestřeno tajemstvím.

„Jakmile podepíšu smlouvu, jméno nového klubu oznámím. Dřív ale ne," opakoval španělský kouč i tentokrát.

Pellegriniho ani titul nezachrání

V souvislosti s jeho novým angažmá se nejvíc spekuluje o Manchesteru City, ale přetřásá se rovněž Manchester United, Chelsea a v menší míře i Arsenal.

V největším ohrožení se musí pochopitelně cítit kouč Citizens Manuel Pellegrini. „Je mně jasné, že ani zisk titulu v Premier League nemusí stačit k tomu, abych zůstal," přiznal chilský kouč, že si uvědomuje, že se nad ním stahují mračna. Zvláště, když vedení klubu nikdy nepopřelo, že by mělo o Guardiolu eminentní zájem a že s ním jedná.

Vehementně se ovšem začalo spekulovat i o příchodu Guardioly k městskému rivalovi na Old Trafford. Zvláště, když nizozemský kouč Van Gaal nepostoupil s Manchesterem United ze základní skupiny Ligy mistrů a i v Premier League zůstává jeho tým za očekáváním. Výsledky, hlavně však hrou.

„Jsem na konci své trenérské kariéry, takže podobné spekulace pro mě nejsou zajímavé," nenechává se ovšem vyvést z míry nizozemský trenérský diktátor Van Gaal. „Pro mě je v tuto chvíli zajímavé postarat se o Manchester a vést ho ještě v jedné sezóně, na kterou mám smlouvu."

Hiddink by nebyl překvapený

Znovu se ovšem vynořily i úvahy, že by španělský trenér mohl v Chelsea nahradit Guuse Hiddinka, který se mužstva dočasně ujal po odvolání Josého Mourinha.

„Nebyl bych tím překvapen. Udělal velmi rychlou kariéru od rezervy Barcelony přes její první tým až do Bayernu a svou prací a výsledky dokázal, že se hodí do jakéhokoli velkého klubu na světě. A hlavně ho velice dobře řídit. A jeho touhu zkusit Premier League také plné chápu. Působil jsem ve španělské lize jako on, trénoval v bundeslize, stejně jako Guardiola, a proto vím, jakou výzvu pro něho představuje nejvyšší anglická soutěž," rozpovídal se Hiddink.

Jisté informace o případném zájmu Arsenalu se rovněž objevily, i když nejsou zdaleka tak žhavé, jako u tří dalších klubů. Zvláště teď, kdy Gunners vedou ligu a v Champions League nakonec přece jen budou pokračovat i na jaře.

„Nebyl by pro Arsenal rozhodně nevhodným kandidátem," nechal se slyšet Arséne Wenger, který má s Kanonýry smlouvu do roku 2017. Že by skončil už v létě je proto pramálo pravděpodobné.

„Sám nemohu říci, jak dlouho ještě vydržím. A neví to nikdo. Když jsem do Arsenalu přicházel, neměl jsem v plánu zůstat v klubu dvacet let," odmítl Wenger třeba jen naznačit, jaké záměry má do budoucna.

„Vím ale jedno... Ten, kdo mě nahradí, přijde do klubu, jenž je ve velmi dobré situaci, který je finančně silný a má velmi dobré hráče."

Guardiola měl i tak zapotřebí omluvit se trenérským kolegům v Anglii za tlak, jemuž musí po jeho oznámení čelit. „Nebyl to můj záměr a je mi proto líto toho, co se teď děje. Ať už jako hráč, nebo poté jako trenér jsem své kolegy vždy hodně respektoval," poslal jim za La Manche svou omluvu a dodal, že není nikde psáno, že smlouvu s anglickým klubem podepíše už v létě.

"Možná bude trvat dva roky, než se tak stane," připomínal, že i před příchodem do Bayernu si vzal rok volno.

Reklama