Hlavní obsah

Darida je motorem Herthy, ale chybí mu víc gólů

Berlín

Fotbalový Berlín je po létech na nohou. Hertha zase hraje o účast v Lize mistrů. Ještě loni spíš průměrný tým se drží za giganty Bayernem a Dortmundem. Motorem týmu je pětadvacetiletý záložník Vladimír Darida, který se stal miláčkem fanoušků a klíčovým hráčem na cestě do Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Český reprezentační záložník Vladimír Darida v dresu berlínské Herthy.

Článek

I když velký sen dostává stále jasnější kontury, nejen český reprezentant, ale i celý klub zůstává oběma nohama na zemi. „Pořád jsme nad plánem, který jsme si pro tuto sezónu stanovili. Ale pár zápasů už jsme zase odehráli a třetí příčku pořád držíme. Velmi důležité pro nás budou tři nadcházející zápasy. První v Hamburku, a pak doma se Schalke a Ingolstadtem. Uvidíme, jak na tom budeme. Na konci března je reprezentační přestávka a po ní přijde finiš. Samozřejmě, pokud se budeme pořád držet nahoře, o evropské poháry určitě zabojujeme," říkal Darida v rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Dokáží zvládat těžké zápasy

Jaro nezačala Hertha nijak oslnivě, ale ukázala svoji velkou vnitřní sílu. Máme opravdu kvalitní a silný tým. Třeba s Frankfurtem se nám moc nevedlo, ale dotáhli jsme zápas ke třem bodům. Umíme zabrat v nejtěžších chvílích, a utkání, která jsou hodně o taktice a vůli, zvládáme," nabídl svůj pohled na tým český záložník.

V mužstvu má roli tvůrce hry, Hertha na něj hodně spoléhá. Darida se umí s tlakem vyrovnat. „Herně se mi daří, takže s mojí rolí jsem spokojený. Není to ale jen o mně, jsme opravdu tým, takže odpovědnost leží na více hráčích," pravil a prozradil, co mu chybí k úplně spokojenosti: „Chtěl bych dávat ještě více gólů. Zatím mám v bundeslize čtyři. Na záložníka to není špatné, ale věřím, že ještě nějaké přidám."

Společně na oběd i večeři

V Berlíně žije Darida už tři čtvrtě roku. Na dlouhé výlety za jeho krásami ale není v nabitém programu čas. I tak ale má pár míst, kde se cítí velmi příjemně. „Berlín je velmi hezké město. Těch pěkných a příjemných míst je tu spousta. Vyloženě jednu restauraci, kam bych chodil pravidelně, nemám. Výběr je velký, takže je hodně střídáme. Mám dejme tomu tři čtyři, kam chodím nejraději," prozradil.

V Česku je zvykem, že hráči společně zajdou na večeři nebo na pivo. V zahraničí se to moc nenosí. I když nejde o pivní dýchánky, hráči Herthy se vidí častěji i mimo hřiště. „Partu máme velmi dobrou. Když jsou třeba dva tréninky za den, jdeme společně na oběd. Jednou nás dokonce pozvali celý tým na večeři do jedné restaurace. Dá se říct, že společně chodíme poměrně často," říkal spokojeně Darida, zvyklý z Plzně na soudržnou partu.

Evropský šampionát se blíží a kapitán reprezentace a její duše Tomáš Rosický je vážně zraněný. Naděje, že do Francie pojede, se pomalu tenčí. Kdo převezme jeho roli? Žhavým kandidátem je právě Vladimír Darida. „Žádný tlak v tomto směru si nepřipouštím a nemyslím na to. Držím Tomášovi palce s vírou, že se dokáže uzdravit a národnímu mužstvu ještě pomůže. Uvidíme, jak to s ním bude. Nikdy se ale nezříkám odpovědnosti, kterou na mne trenér vloží," konstatoval Darida.

Reklama

Související témata: