Hlavní obsah

I modrá je pro sešívané dobrá! Slavia se vrací k trikoloře

Praha

Sešívané dresy jsou základem, jasná věc. Fotbalisté pražské Slavie ovšem nabídnou kompletní trikoloru národních barev. Červenou, bílou a modrou. Tato kombinace bude její hráče provázet v celé sezóně. Sešívaní si v novém ročníku připomenemou jak sto let republiky, tak úspěšné sezóny, v nichž Slavia oblékla modré štulpny. Více uvidíte v jejím přiloženém klubovém videu.

Slavia sází na národní barvy

 
Článek
Fotogalerie

Klub z Edenu razí slogan Spolu píšeme historii. Nová kombinace fešáků z Vršovic budiž příkladem. V červenobílém dresu a v modrých štulpnách zažila Slavia nejúspěšnější období ve své historii. V první polovině dvacátého století získala celkem 14x mistrovský titul, 10x Středočeský pohár, 3x Český fotbalový pohár a Středoevropský pohár.

„Po vzniku Československa si sešívaní přesné odstíny barev „uzákonili" zařazením do klubových stanov, včetně výrobních čísel odstínů červené, bílé a modré dle tehdy platných technických norem," vysvětluje na klubovém webu slávistický historik Vladimír Zápotocký.

Modré štulpny nosili hráči jako Josef Bican, Antonín Puč, Vlastimil Kopecký, Ferdinand Daučík, Čestmír Vycpálek. Nebo třeba legendární brankář František Plánička.

I v pozdějších letech se slávisté opakovaně vraceli k modrým štulpnám, popřípadě k její tmavší variantě. V sezóně 1995/96 v tmavě modrých štulpnách získali mistrovský titul a postoupili do semifinále Poháru UEFA.

Reklama

Související témata: