Hlavní obsah

Liberecký stadión odstartoval unikát

Liberec

Původně to byl jen koníček, postupem času se však proměnil v originální zaměstnání. Holanďan Holger Tribian se spolu se svou českou manželkou Veronikou živí modelováním fotbalových stadiónů a jejich vystavováním.

Foto: Sport.cz

Holger Tribian se spolu se svou českou manželkou Veronikou živí modelováním fotbalových stadiónů.

Článek
Fotogalerie

„Má žena je z Liberce a jelikož jsem dříve jako hobby stavěl modely lodí, Veronika kdysi dostala coby fanynka Slovanu nápad, zda bych nepostavil stadión U Nisy. A dnes už na to máme firmu, která nás živí déle než čtyři roky," vysvětluje Holger Tribian. Šest let bydleli na severu Čech, momentálně žijí v německému Duisburgu.

„Modely lodí či vláčků si můžete koupit kdekoliv, stejně jako malé napodobeniny stadiónů z plastu, ale tohle je něco víc. Jsme jediní na světě, kdo modely v tomhle měřítku a takhle precizně staví," chlubí se majitel malé společnosti Stadionmodellbau-Tribian.

Dosud vyrobili ze dřeva kromě fotbalového hřiště U Nisy například dokonalou zmenšeninu v měřítku 1:100 MSV Arény či St. Pauli Millerntor, která vznikala čtyři roky a stavba trvala přes 7000 hodin. První model je nyní vystaven v Duisburgu, druhý klub St. Pauli odkoupil a je nyní umístěn v muzeu v Hamburku.

Díky stálé expozici svých výtvorů postupně objevili další možnosti výdělku. Stejně jako v reálu na stadiónu i oni prodávají inzerentům reklamní plochy a fanouškům dokonce i něco na způsob „permanentních vstupenek".

„Jelikož tam nechybí ani jedna sedačka či místo k stání, každý fanda může mít na stadiónu na svém místě za 38 euro svou figurku s vlastní podobiznou. Na stadiónu St. Pauli vystaveném v muzeu v Hamburku je už 3000 fanoušků," potvrzuje Tribian fakt, že fotbal v Německu je velký byznys. I postavičky jsou přesně v měřítku 1:100, takže 180 centimetrů vysoký člověk bude mít 18 milimetrů velkou figurku, na které se pozná.

Fotbalový stánek U Nisy už Holger Tribian postavil dvakrát. První verze byla zkušební, výroba druhé zabrala 2500 hodin a jeho cena je dle expertního odhadu 65 500 eur, v přepočtu tedy 1,7 miliónu korun. Na skutečném stadiónu U Nisy byl vystavený tři dny v červenci v rámci oslav 60. narozenin Slovanu. „Všechny naše stadióny jsou pro nás důležité. ale ten U Nisy pro nás znamená trochu domov, Slovan Liberec budeme mít stále v srdci," uzavírá úspěšný modelář.

Reklama

Související témata: