Hlavní obsah

Uličný věří, že přesvědčí pochybovače

BRNO

Návrat po dlouhých jedenácti letech si prý představoval jinak. Sedmapadesátiletý trenér Petr Uličný, který přebírá prvoligové fotbalisty 1. FC Brno, netají, že je trochu zaskočen nedůvěrou, která jeho příchod k mužstvu provází. „Když jsme v roce 1996 skončili v lize třetí a já jsem poté z Brna odešel, všichni mi tady klepali na rameno a říkali, jaká jsem superhvězda. Teď je to poněkud jiné," říká zkušený trenér.

Článek

"Zejména některá média a mnozí bývalí hráči někdejší Zbrojovky mi dávají najevo, že zde už nejsem vítán. Jsem však přesvědčen, že nedůvěru zlomím dobrými výsledky. Brno si zaslouží hrát evropské poháry a já do nich chci mužstvo přivést,“ naznačuje Uličný vysoké ambice.

Charismatický kouč narážel zejména na ostré výroky brněnské legendy Karla Kroupy, jenž podrobil zdrcující kritice vedení klubu za to, že neprodloužilo smlouvu s Josefem Mazurou, který vytáhl tým v minulé sezóně na páté místo hned za čtveřici elitních prvoligových mužstev.

Buď skončím s fanfárami, anebo to bude propadák 

„Pepa odvedl v Brně velký kus práce. Asi z toho byl dost zklamaný. Až ho potkám, rád si s ním popovídám. Smlouva mu ale vypršela a já věřím, že pozvednu mužstvo ještě výš. Je pravda, že se mi loni na podzim nedařilo ve Zlíně a na jaře jsem nenaplnil cíl klubového managementu v Ružomberku. Tamní celek ovšem na druhé místo ve slovenské lize neměl,“ říká zkušený trenér.

Navzdory uvedeným neúspěchům má pořád sílu a obrovskou chuť do práce. „Věk v tom nehraje absolutně žádnou roli. Dobře si pamatuju, v jaké divácké euforii jsem Brno přivedl před jedenácti lety do Poháru UEFA. To mě žene dopředu i nyní. Jsem si dobře vědom, že klub potřebuje výsledky hned. Buď skončím s fanfárami, anebo to bude propadák. Já ovšem věřím v to první,“ tvrdí odhodlaně Uličný.

 Bude se muset obejít už bez Zelenky

Staronový trenér Brna doufá v podporu brněnských fandů. „Ti mě před lety doslova milovali. Návštěvy na stadiónu za Lužánkami byly na dnešní dobu skoro neuvěřitelné. Snad si teď najdou cestu i do Králova Pole. Chci lidi přitáhnout do hlediště aktivním a útočným fotbalem,“ odkrývá své předsevzetí.

Na Uličného popud začali brněnští funkcionáři jednat o prodloužení smlouvy se střelcem Zelenkou, který se ale nakonec rozhodl pro Jablonec. „Přestože je v Brně kvalitní mužstvo, budu požadovat s výjimkou brankáře posily do každé řady. Poohlédneme se po nich i na Slovensku, kde jsem si hráče během jarního působení v Ružomberku docela dobře zmapoval,“ prozrazuje.

Brněnským fotbalistům bude Uličný oficiálně představen ve čtvrtek, kdy tým zahájí letní přípravu. „Ze svého prvního angažmá si pamatuju Wagnera a Siegla,“ vzpomíná.

Jeho prvním asistentem bude Miroslav Soukup, jenž už v Brně působil i za trenéra Mazury. S sebou si navíc přivedl Karla Trnečku. „Míra Soukup je nesmírně kvalitní trenér, což dokazuje u reprezentační dvacítky. S Trnečkou jsem v minulosti spolupracoval v Olomouci, dobře se známe a dokážeme se vhodně doplňovat,“ odůvodňuje Uličný výběr.

Reklama

Související témata: