Hlavní obsah

Budějovice - Most 1:0Straka se dočkal s Jihočechy první výhry, trápení utnul Homoláč

MinutaMin. Tým Hráč Akce
87. Homoláč 1 : 0

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Až ve čtvrtém utkání na trenérské lavičce Českých Budějovic oslavil František Straka první výhru. Jeho svěřenci se dlouho v zápase s Mostem trápili, ale tři minuty před koncem je spasil svým desátým gólem v lize obránce David Homoláč. Jihočeši si připsali vítězství po šesti utkáních, naopak hosté protáhli své čekání na výhru už na čtrnáct zápasů a v tabulce zůstávají poslední.

Foto: čtk

František Straka

Článek

Domácí začali náporem, který však vyústil jen ve střelu Radzinevičiuse těsně vedle. Důležitost duelu dvou týmů ze dna tabulky evidentně svazovala hráčům nohy, a tak se spoře zaplněné ochozy nudily. Mostečtí po krátké době poznali, že Jihočeši mají problémy hlavně sami se sebou a po čtvrthodině poprvé zahrozili. Homoláčův špatný odkop přiťukl Bogdanov Pilařovi a ten málem oslavil svůj 50. ligový zápas gólem.

Za tři minuty nakopl míč dopředu domácí Peroutka, Radzinevičius přesprintoval hostující obranu, jenže v dobré pozici minul. Českobudějovickým ochozům se po pěti měsících opět představil útočník Holenda, jehož si Most půjčil ze Sparty, ale o poznání aktivnější byl jeho kolega v útoku Bogdanov, který zdatně zastupoval chybějící Oboyu s Toleskim.

Ve 23. minutě podle pomezního sudího Trubila ještě udržel míč ve hřišti, čímž vznikla nebezpečná situace dva na jednoho. Agilní Bogdanov předložil do běhu Da Silvovi, ale jeho radost zkazil skvělým vyběhnutím Kučera. Za chvíli donutil domácího gólmana k pohotovému zákroku Bogdanov.

Druhá půle nebyla divácky atraktivní

Domácí kouč Straka poslal do druhé půle místo nevýrazného Mrkvičky mladíka Stráského, ale fotbalovou bídu tím nezastavil. Oba týmy se utápěly v nepřesnostech a diváky tak probudilo až po hodině hry házenkářské obléhání mostecké branky, které v 59. minutě zakončil klouzající Plocek střelou několik metrů nad.

Jestliže úvodní dějství nabídlo alespoň náznak šancí, druhá polovina utkání jasně demonstrovala, proč Most i České Budějovice uzavírají tabulku. Jindy impulzivní trenér Straka jen mlčky a bezmocně postával u lavičky a spolu se svými hráči byl nucen poslouchat povzdechy znechucených diváků.

Jihočeši se z letargie probudili až pět minut před koncem. Hílek po závaru už zvedal ruce, ale Svoboda fantasticky vytěsnil míč z horního růžku. Z následného rohu v 87. minutě ale už Dynamo ukončilo trápení: v obrovském zmatku v šestnáctce se nejlépe zorientoval stoper Homoláč a přízemní střelou k tyči zařídil domácím výhru.

Homola: Zápas byl pro nás důležitý

Českobudějovičtí fotbalisté připravili trenéru Strakovi první tříbodovou radost a největší podíl na tom měl stoper David Homoláč, který tři minuty před koncem spasil Dynamo. "Dostal jsem se v šestnáctce k propadlému balonu a povedlo se mi umístit ho z otočky ke vzdálenější tyči," popsal Homoláč svůj jubilejní desátý ligový gól.

Připustil, že utkání si domácí spíše protrpěli. "Zápas byl pro nás hodně důležitý, hráli jsem podruhé za sebou doma a po remíze s Viktorkou jsme chtěli udělat maximum pro vítězství. Utkání bylo hodně utrápené, moc krásy nepobralo, byl to vyloženě boj," přiznal jihočeský obránce.

Radoval se, jak dobře domácí načasovali svůj gólový úder. "Pět minut před koncem měl soupeř málo času na vyrovnání, ale hraje se do té doby, než se ozve píšťalka, museli jsme to dobojovat," řekl Homoláč, který se dnes vrátil na svoji obvyklou pozici stopera.

Ještě na jaře se Homoláč potkával v jedné šatně s útočníkem Janem Holendou, ale dnes proti Mostu ho měl naopak za úkol střežit. Hostující hráč se chtěl ve svém bývalém působišti vytáhnout, ale s míčem se téměř nepotkal. "Mé nedávné působení v Budějovicích je samozřejmě spojeno s určitou nostalgií, ale na trávníku jsem to nevnímal. Výsledek je pro nás zklamání, dnes jsme nesahali po jednom, ale po třech bodech. Můžeme si za to sami, že jsme neurvali alespoň bod," posteskl si.

Holenda si pochvaloval, že na poslední chvíli stihl odejít na hostování ze Sparty. "Můj přesun asi nebyl ovlivněn tím, že nebližším soupeřem Mostu byly Budějovice," smál se Holenda. "Spíš bylo potřeba stihnout uzávěrku přestupů. Trenér Bílek mi naznačil, že si mám něco hledat a kdybych nepřestoupil, musel bych zůstat v béčku ve třetí lize. Na sehrávání s novými spoluhráči jsem neměl mnoho času, ale ani jsem ho nepotřeboval, v Mostu jsou dobří fotbalisté," dodal.

Straka: Měli jsme štěstí

František Straka si mohl oddechnout, na trenérské lavičce Českých Budějovic se dočkal první výhry. Sám ale připustil, že k ní domácí spíše doklopýtali. "Štěstíčko se dnes přiklonilo k nám. Dneska jsme je doslova urvali, nebylo to sice utrpení, ale nemělo to k tomu daleko. Mostečáci svoje šance také měli a klidně to mohlo skončit remízou," přiznal Straka.

Na jeho hráče prý dolehla důležitost utkání. "Chtěli jsme navázat na druhý poločas proti Žižkovu, ale kluci působili příliš křečovitě, všechno řešili zbytečně komplikovaně. Hlava dnes nebyla v pořádku," pokračoval impulzivní trenér.

Radost mu tak vedle tří bodů udělal snad jen nadějný začátek a tlak v závěru utkání. "Radzinevičius měl tu svoji tutovku řešit jinak. Pak jsme bohužel od útočné hry ustoupili, ale pořád jsme nabádali kluky, aby neztratili hlavu a věřili jsme, že ten gól dají," řekl Straka. Podle něj tři body Dynamu pomohou hlavně po psychické stránce. "Na hráčích dneska byla vidět ohromná víra to zlomit, a to je nejdůležitější. Psychika teď nebyla dobrá, tři body jsou pro ni neskutečně důležité," dodal Straka.

Jeho protějšek Robert Žák své hráče za výkon pochválil. "Nepředvedli jsme špatný výkon. Jeli jsme sem s tím, že chceme hrát svoji aktivní hru směrem dopředu. Vytvořili jsme si čtyři pět šancí, ale bohužel jsme je nezužitkovali. Domácí měli dvě střely a ze standardky rozhodli," posteskl si mostecký kouč.

Mužstvu prý citelně scházeli oba elitní útočníci a také obránce Procházka. "Měli jsme řadu vynucených změn v sestavě. Na poslední chvíli přišel Holenda, který odvedl dobrou práci," řekl Žák na adresu hráče, který se stejně jako on vrátil do svého bývalého působiště. "Dost nám také chyběl Toleski. Je to bombarďák, když se dostane do šance, tak toho góla prostě dá," dodal Žák na adresu makedonského útočníka.

Dynamo České Budějovice - SIAD Most 1:0 (0:0)
Branka: 87. Homoláč. Rozhodčí: Kovařík - Wilczek, Vysloužil. ŽK: Homoláč, Jungr - Prášil, V. Mendy. Diváci: 3377.
Č. Budějovice: Kučera - Peroutka (79. Adamec), Horejš, Homoláč, Žižka - Plocek, Vozábal (62. Jungr), Hílek, Černý - Mrkvička (46. Stráský), Radzinevičius. Trenér: Straka.
Most: Svoboda - Prášil, Webster, Hainault, Škoda - Da Silva, Schut, Pilař (78. V. Mendy), Trubila (62. Onyango) - Bogdanov (82. Loos), Holenda. Trenér: Žák.

Reklama

Související témata: