Hlavní obsah

Slavii se generálka na Arsenal vydařila, porazila Plzeň

PRAHA

Fotbalisté Slavie dvěma brankami v počátcích obou poločasů zaskočili svého soupeře z Plzně a přesvědčivě vyhráli v předehrávce 10. kola Gambrinus ligy 3:0. První gól zařídil ve třetí minutě reprezentační útočník Stanislav Vlček, který zužitkoval Jablonského přihrávku do vápna. O druhou trefu domácích se postaral svým prvním gólem v dresu Slavie stoper Marek Suchý, který si naběhl na centr Volešáka. Třetí gól přidal po centru Suchého opět Vlček.

Článek

Po vydařeném vstupu do sezóny fotbalisté Slavie poprvé zklamali své fanoušky v Poháru ČMFS, když se nechali vyřadit divizní Líšní. Tento výsledek se svěřenci Karla Jarolíma chtěli pokusit odčinit právě v duelu s Viktorií Plzeň. Zranění na soupisku nepustilo dlouho zraněné Šmicra, Jandu, Šventa a Latku. Otazník visel nad Michalem Švecem a Erichem Brabcem. Ani jeden z nich nakonec do zápasu nezasáhl. Trenér mohl naopak počítat s již uzdraveným Tavaresem. Do zápasu nenastoupil Daniel Pudil, který odpočíval po reprezentačních povinnostech.

Pro sešívané byl zápas zároveň poslední prověrkou před startem na půdě favorita skupiny H Ligy mistrů - Arsenalu Londýn. Na Emirates Stadium přivede své hráče kapitán Vlček již v úterý a hráči se pokusí sehrát vyrovnanější utkání, než ve španělské Seville.

Hráčům plzeňské Viktorie se podařilo na Strahově v minulém ročníku Slavii porazit, o což se chtěli pokusit i v pátek a zároveň navázat na vítězství nad Viktorií Žižkov v předcházejícím kole. Trenér Stanislav Levý nemohl pro zápas počítat s potrestanými Smolou a Trappem. Nejistý byl také start dvojice Miller, Zakopal. Jan Zakopal nakonec k dispozici byl a nastoupil v základní sestavě. Hráči Viktorie museli do zápasu nastoupit v národních dresech modré barvy, protože do Prahy přijeli v červených dresech. Ty rozhodčí Franěk neschválil.

Sešívaní zahřáli své diváky v ochozech hned ve třetí minutě. Po úvodním náporu si míč k noze stáhl Krajčík, s balónem zamířil před pokutové území a rukou vybídl Jablonského k naběhnutí do volného prostoru. Následnou přihrávkou slávistický mladíček našel Stanislava Vlčka, který střelou k pravé tyči poslal Pražany do vedení.

Vaniak vychytal Filla i Jarolíma

První střelu na bránu vyslali hosté v jedenácté minutě. Fillovu střelu ale Vaniak robinsonádou vytěsnil. Pět minut nato musel domácí brankář zasahovat znovu. Po pravé straně se uvolnil Pavel Malcharek a poslal zpětnou přihrávku na Marka Jarolíma, který vyslal dělovku doprostřed Vaniakovy branky.

V minutě devatenácté musel závar, který vznikl po slávistickém rohovém kopu, řešit Michal Daněk. Ten vytěsnil tvrdou střelu Jablonského. Z následného protiútoku mohli zahrozit Západočeši, Fillo ale neposlal uvnitř pokutového území Brožíkovi přesnou přihrávku. Na druhé straně se později o pohlednou technickou střelu pokusil František Dřížďal. Bránu ale přestřelil. Aktivní Tomáš Jablonský se dvě minuty před koncem první půle do brány trefil, směr střely ale vystihl Daněk.

I druhý poločas otevřeli slávisté gólem. Na centr Volešáka ze standardní situace si naběhl Marek Suchý a hlavičkou vsítil svůj první gól v dresu Slavie. V minutě šedesáté přerušil postupný útok hostů střelec druhé branky včasným vyběhnutím, míč poslal kapitánovi Vlčkovi, který překonal Daňka potřetí.

Fotbalisté Slavie si zbytek zápasu již pohlídali a v generálce na londýnský Arsenal přesvědčivě zvítězili. Zároveň si udobřili fanoušky, kterých do ledových tribun stadiónu Evžena Rošického dorazily čtyři tisíce, po ostudném výkonu v Líšni.

Slavia Praha - Viktoria Plzeň 3:0 (1:0)
Branky: 3. a 60. Vlček, 46. Suchý. Rozhodčí: Franěk - Košec, Jiřík. ŽK: Hubáček - Brožík, Šmejkal, Borek. Diváci: 3 971.
Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Hubáček, Dřížďal - Jablonský, Volešák (63. Belaid), Tavares (83. Necid), Gebre Selassie - Vlček (72. Ivana), Šenkeřík.
Plzeň: Daněk - Šmejkal, Rada, Halama, Zakopal - Fillo, Jarolím, Malcharek (66. Smejkal), Šíma - Krbeček, Brožík (49. Borek).

Reklama

Související témata: