Hlavní obsah

Šmicer uzavřel ligový podzim gólem, brzy se chystá za Jágrem

Netradičně hlavou vstřelil svůj druhý gól v průběhu podzimní ligové sezóny po návratu do Slavie z francouzského Bordeaux Vladimír Šmicer. V sobotu večer tak zařídil vítězství pražského týmu nad Kladnem. Ještě než vyrazil splnit společenskou povinnost do pražské Státní opery, kde předá jednoho ze Zlatých slavíků, zhodnotil podzim současného ligového lídra.

Článek

V Kladně jste vstřelil vítězný gól. Byl to plán nabíhat při rozích Slavie ke vzdálenější tyči domácí branky?

Ano. Zkoušeli jsme standardní situace v týdnu trénovat a říkali jsme si, že mě nikdo nebude na zadní tyči hlídat. A vyšlo to, balón ke mně propadl. Navíc jsme říkal už před zápasem, že asi dám branku. Dal jsem i při minulém vzájemném zápase. Tušil jsem, že to bude moje mužstvo... A vyšlo to.

Góly hlavou přitom nejsou zrovna vaší doménou, že?

V tuzemské lize jsem nějaké dal, ale pak se to zaseklo v Anglii... (směje se) Já využívám toho, že všichni soupeři vědí, že jsem špatný hlavičkář a zapomenou na mě. Potom se ke mně balón dostane a já ho třeba jako v Kladně pošlu do sítě.

Zdálo se, že kladenský Cigánek i brankář Pavlík situaci dost podcenili?

Já jsem proti nim byl ve výhodě, měl jsem nejlepší pozici. Cigánek asi nečekal, že balón propadne. A brankář ke mně couval. Nebylo to pro mě tak těžké.

Jak důležité je vítězství Slavie v Kladně?

Nevyhráli jsme už pět zápasů, včetně těch dvou v Lize mistrů. Chtěli jsme ligový podzim zakončit výhrou, protože jsme také něco poztráceli. Z tohoto pohledu je zisk tří bodů strašně důležitý. Navíc Kladno hrálo v posledních zápasech velice dobře a k tomu je třeba připočíst těžký terén. Mám velkou radost i z toho, že jsme neinkasovali. Potvrdili jsme tak průběh celého podzimu, kdy jsme inkasovali málo branek.

Ligový podzim pro vás končí. Jak daleko jste v tuto chvíli od titulu?

Když jsme ztráceli body, tak jsme sledovali, jak se k nám přibližují soupeři. Proto jsme strašně chtěli vyhrát v Kladně. Ještě zbývá čtrnáct kol, čtyřicet dva bodů, to je hrozné množství. Ale jsme spokojení. V průběhu podzimu jsme měli problémy se zraněními, ukázala se jako výhoda dostatečná šířka kádru. Zvládli jsme to. Ale na jaře máme těžké zápasy.

Přemýšlíte už o celkovém triumfu v lize?

Samozřejmě. Bylo by zbabělé říkat ve chvíli, kdy zbývá čtrnáct kol a vedeme ligu, že nechceme ligu vyhrát. Hrajeme pokaždé na výhru, na konci našeho snažení by měl být titul. Hraje tak Sparta, hrajeme tak i my. Musí tak hrát i Teplice, protože ti kluci tam mají jedinečnou šanci získat pro svůj klub první titul.

Jak velký či malý je z pohledu boje o titul současný náskok Slavie?

Není moc velký. Ale je to dobře. Neuspokojíme se pohledem na současnou tabulku. Musíme se důkladně připravit. Když máte velký náskok, může to hráče svádět a ti si začnou myslet, že vše půjde samo. Navíc máme těžký los. Hrajeme v Brně, v Teplicích, v Ostravě a v Mladé Boleslavi. Ale věřím, že to zvládneme. Určitě se uzdraví zranění kluci, kteří pomohou.

Vy jste dlouhou část podzimu vynechal kvůli zranění zadního stehenního svalu. Jaký je váš aktuální zdravotní stav?

Úplně v pořádku nejsem. V určitých momentech mi chybí síla. Když je třeba, tak se šetřím. Třeba nejdu do sprintu, raději si míč narazím, nahraji, nejdu přes hráče, abych nemusel zabírat naplno. Koriguji si hru tak, abych se nezranil. Samozřejmě, že někdy si pozor dát nemůžete. Mám speciální elastické krátké kalhoty. Noha je v nich staženější. Těším se, až si odpočinu a v přípravě natrénuji.

Můžete z osobního pohledu hodnotit půl sezóny po návratu z Francie úspěšně?

Strašně mě mrzí začátek podzimu. Absolvoval jsem celou přípravu. Cítil jsem, že se dostávám do formy. Opravdu jsem měl strašnou chuť, ale zabrzdilo mě zranění v domácím zápase s Ajaxem. Šli jsme do Ligy mistrů, měli jsme skvěle rozehranou ligu. Kvůli tomu jsem do Slavie šel, chtěl jsem si to užít. A najednou jsem byl dva měsíce mimo. Zranění mě zabrzdilo. Nemyslel jsem, že budu mimo tak dlouho. Čekal jsem, že pomohu mužstvu na hřišti více. Jeden gól z penalty, jeden ze hry, žádná nahrávka na gól. Z tohoto pohledu nemohu být s podzimem spokojen.

A z průběhu podzimu Slavie?

Začátek nám vyšel, povedly se přestupy. Všichni kluci zapadli, utvořila se výborná parta. Přes infarktové zápasy se Žilinou jsme postoupili do třetího předkola Ligy mistrů. To nás nakoplo. A postupem přes Ajax Amsterdam do hlavní soutěže jsme si splnili velký cíl, velký sen. Tenhle úspěch nám pomáhal v lize. Vyhráli jsme prvních pět zápasů. Začali jsme si věřit. Ale na konci jsme doma s Mladou Boleslaví a Olomoucí poztráceli body, které jsme chtěli mít na kontě. Ale s ohledem na zranění jsme spokojeni. Navíc jsme se učili v Lize mistrů. Třeba zápasy na Arsenalu nebo v Seville člověku na sebevědomí nepřidaly. Poučili jsme se z těch zápasů, jsou to zkušenosti, které se budou hodit v průběhu jara.

Ještě vás čeká utkání se Sevillou v Lize mistrů, ale už máte naplánovanou dovolenou?

Ano. Vždy jsem chtěl vidět Jardu Jágra hrát NHL. Teď se mi to splní. V neděli letím do New Yorku. Teď se Rangers moc nedaří. Doufám, že klukům přinesu štěstí. Hrají s Phoenixem a Pittsburghem. Jen doufám, že se námi Jarda počítá. Letím ještě s Ivanem Haškem a Lubošem Rysem, Jardovým kamarádem.

Reklama

Související témata: