Hlavní obsah

Pražská „S“ budou dominovat, shodují se vesměs před startem ligy experti

PRAHA

Pražská „S“ budou opět dominovat fotbalové lize, která se už v sobotu vydá na podzimní pouť. Experti, jež Sport.cz oslovil, připouštějí, že Sparta se Slavií to budou mít letos těžší než v předchozích ročnících. „Jenže to tvrdíme rok co rok, ale jen třikrát v dosavadní patnáctileté historii české ligy se stalo, aby klub z periférie opravdu proměnil naděje do něho vkládané v zisk mistrovského titulu,“ upozorňuje trenér Zdeněk Ščasný.

Článek

Právě v nastávající sezóně by ale ke konstelaci, která bude nahrávat konkurentům Slavie a Sparty, dojít mohlo.

„Jsem přesvědčený, že liga bude vyrovnaná stejně, jako v loňském ročníku. A možná ještě vyrovnanější,“ míní nový reprezentační trenér Petr Rada, který ještě na jaře na teplické lavičce prožíval strhující boj o titul a část v Poháru UEFA. „To dodá lize náboj a zajímavost, takže diváci přijdou,“ myslí si.

Uhrin: Vymykám se, ale sázím na Liberec

I Zdeněk Ščasný je přesvědčen, že pražským „S“ roste doma zdatná konkurence. „Třeba taková Mladá Boleslav kádr výborně posílila, takže bude hodně zlobit. Ostrava, Brno a Liberec zrovna tak,“ naráží renomovaný expert na hráčské rošády, k nimž v kádrech zmiňovaných celků došlo.

Bývalý reprezentační trenér Dušan Uhrin, jenž přivedl českou reprezentaci před dvanácti lety až do finále evropského šampionátu, je ještě odvážnější. „Mým letošním favoritem je Liberec, který má na to přidat ke dvěma mistrovským titulům třetí. Má silné mužstvo a u kormidla zkušeného trenéra Škorpila,“ vysvětluje svou přece jen trochu překvapivou prognózu.

Ščasný: Sparta už nadvládu ztratila

Zdeněk Ščasný ale trvá na tom, že pražská „S“ se o titul připravit nenechají. „Jenže kdo bude mít navrch, to si neodvážím tipovat. Sparta už totiž ztratila nadvládu nad českým fotbalem, kterou po dlouhá léta měla a i já jako trenér ji na Letné zažíval. Slavia s ní srovnala krok, neboť i ekonomicky už je na její úrovni. Můžeme jen spekulovat, zda je to tím, že se letenské vedení dopustilo v uplynulých letech řady chyb, nebo zda to slávistické odvádělo natolik kvalitní práci, že letité manko na svého největšího rivala smazalo. Teď je situace mezi oběma „S“ zcela vyrovnaná, i když pro Slavii mluví nový stadión a diváci, kteří začnou určitě do Edenu chodit. Na jejich podporu v minulosti příliš spoléhat nemohla, takže pravidelně ztrácela body, jež v konečném ligovém účtování rozhodovaly,“ nabízí zkušený expert náměty k zamyšlení i dalším debatám.

„Podstatná bude ustálená forma a stabilní výkonnost. Každé z mužstev si během roku zákonitě projde určitou krizí a bude tudíž důležité, jak se s ní vyrovná a jak dlouho se v ní bude zmítat,“ přidává Dušan Uhrin svůj pohled a zdůvodnění, proč sází zrovna na Liberec.

Rada: Návrat legionářů diváky přiláká

Nejen vyrovnanost by ovšem měla ctít nastávající ligový ročník. „Velkým přínosem bude určitě návrat legionářů ze zahraničního angažmá. Na Bergra, Blažka, Papadopulose či třeba Galáska budou lidé chodit, stejně jako v loňské sezóně chodili na Šmicra,“ je reprezentační trenér Petr Rada přesvědčený, že fotbalové hvězdy vracející se po toulkách cizinou domů k oživení ligy určitě přispějí a o zvýšení návštěvnosti na ligových stadiónech se postarají.

„To určitě, hlavně zpočátku diváky přilákají. Dál už ale bude záležet na tom, jaké výkony budou podávat a jak k účinkování v naší lize přistoupí. Teprve pak se ukáže, zda jejich návrat bude zpestřením, nebo zda se vracejí „vyčichlí“, jak se mnozí z našich kolegů obávají. Sám jsem na Bergra, Papadopulose a spol. ohromně zvědavý,“ varuje před přílišnou eufórii z příchodu hvězd Zdeněk Ščasný.

Nehoda: Mladí by měli dostat šanci

O jedno prosí všichni experti ale společně – mladí hráči vydržte, do ciziny neodcházejte a v české lize zůstaňte. „Úspěchy dvacítky loni na mistrovství světa v Kanadě a devatenáctky letos na evropském šampionátu u nás doma dokazují, že náš fotbal jde ve výchově mládeže správnou cestou a že trenéři mladých reprezentačních celků Soukup či Dovalil odvádí skvělou práci. Teď ale půjde o to, aby se Necid, Řezník, Mareček, Střeštík a spol. nenechali zlákat cizinou a dál na sobě pracovali, protože tihle kluci perspektivu mají. Za pár let i v reprezentaci,“ apeluje na nastupující mladou generaci kouč národního týmu Petr Rada.

„Odcházejí za zahraničním angažmá opravdu předčasně, doma se mohou postarat o oživení ligy stejně, jako legionáři vracející se z ciziny,“ přitakává Zdeněk Ščasný. „Půjde ovšem o to, aby ve svých klubech opravdu dostali šanci, o kterou si třeba takový Necid už minimálně rok říká, ale ve Slavii se jí zatím nedočkal,“ připomíná fotbalový internacionál Zdeněk Nehoda, co také může mladé fotbalisty na tuzemské scéně udržet nebo je naopak vyhnat do ciziny.

Reklama

Související témata: