Hlavní obsah

Budějovice - Liberec 2:0Budějovice díky Benátovi zdolaly Liberec a natáhly úspěšnou sérii

MinutaMin. Tým Hráč Akce
49. Benát 1 : 0
57. Benát (penalta) 2 : 0

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Fotbalisté Českých Budějovic protáhli svoji sérii bez porážky pod trenérem Pavlem Tobiášem už na jedenáct utkání. Jihočeši v nedělním duelu 15. kola první ligy porazili díky dvěma brankám Petra Benáta Liberec 2:0 a jediný zápas jim chybí k vyrovnání vlastního rekordu v počtu utkání bez prohry za sebou ze sezony 1993/94.

Článek

Jihočechy jako už tradičně zastihl úvod zápasu v nedbalkách. Hosté se rychleji pohybovali a díky přesnějším kombinacím brzy získali půdu pod nohama. Ve 12. minutě sice zahrozil pohotovou střelou po rohovém kopu jihočeský Riegel, ovšem jinak se hrálo převážně na domácí polovině.

Po čtvrthodině hry se dostal ke své obávané ráně Papoušek, ale trefil jen střed branky. Nebezpečný Blažek, který nastoupil v lize po dvou měsících v základní sestavě, pro změnu prováhal správný moment k zakončení. A když už Slovan gólmana Kučeru překonal, zachránilo Dynamo ve 20. minutě po Bílkově tečovaném pokusu břevno.

Liberec pak trochu ubral na tempu a další šance si vytvořil až v závěru první půle. V největší z nich zachránil České Budějovice Kučera, který vyškrábl Papouškovu hlavičku. Blažek, tísněný Leštinou pak zblízka poslal odražený míč vedle. Poločasový hvizd byl pro tápající Jihočechy vysvobozením.

Po pauze však Dynamo znovu předvedlo, že je "mistrem" druhých poločasů. Domácí kouč oživil mdlý výkon týmu příchody rychlonohého Hudsona a Stráského a efekt se dostavil prakticky okamžitě. Po několika sekundách od příchodu z kabin se po pěkné kombinaci uvolnil Benát a Zlámal mohl děkovat dobře postaveným tyčím.

O čtyři minuty později už ale hostující brankář kapituloval. Benát, jenž po přesunu do středu zálohy výrazně ožil, napřáhl z 20 metrů a s pomocí Bílkovy nešťastné teče otevřel skóre. V 57. minutě bylo s opařenými hosty ještě hůř. Po centru Riegela upozornil pomezní hlavního sudího Kovaříka na Holeňákovu ruku a Benát se s nařízenou penaltou vypořádal na jedničku. Domácí středopolař podruhé během listopadu vstřelil v jednom utkání dvě branky.

Liberec se snažil odpovědět nebezpečnou střelou aktivního Blažka, ale jinak Jihočeši s přehledem kontrolovali vývoj duelu. V 61. minutě dokonce mohli zvýšit, kdyby Stráský dosáhl na Hudsonovu ostrý centr z pravé strany.

Osm minut před koncem se málem dočkal Benát vytouženého hattricku, jenže proti byl Zlámal, který jeho pokus skvěle vykopl. I tak Českobudějovičtí po závěrečném hvizdu oslavovali, díky povedené podzimní rozlučce s vlastními diváky se výrazně vzdálili sestupovému pásmu a budou moci klidněji přezimovat. Naopak Liberec venku popáté za sebou nevyhrál a může ztratit kontakt s čelem tabulky.

Dynamo České Budějovice - Slovan Liberec 2:0 (0:0)
Branky: 50. a 57. z pen. Benát. Rozhodčí: Kovařík - Filípek, Lhoták. ŽK: Horejš - Blažek, Dort. Diváci: 3139.
Č. Budějovice: Kučera - Riegel, Horejš, Hunal (46. Stráský), Leština - Benát, Homoláč, Hílek, Šíma (90. Mezlík) - Sedláček, Svátek (46. Hudson). Trenér: Tobiáš.
Liberec: Zlámal - Gebre Selassie, Holeňák, Košťál, Vulin - Kerič, Bílek, Frejlach (77. Dort), Papoušek (67. Dittrich)- Blažek, Smetana (58. Nezmar). Trenér: Škorpil.

Reklama