Hlavní obsah

Letošní ligová derniéra slibuje přestřelku Huni s Necidem

PRAHA

Udeřila zima a předehrávka prvního jarního kola uzavře fotbalový podzim. To je paradox víkendového 16. kola Gambrinus ligy, v němž si každý bude chtít v maximální možné míře vylepšit pozice před dlouhou zimní přestávkou. Pikantérií by měl být přímý souboj tři nejlepších střelců podzimu. Pokud budou fit, představí se u Litavky desetigólový příbramský kapitán Huňa proti jedenáctigólovému slávistovi Necidovi, jemuž s osmi trefami sekunduje spoluhráč Belaid. Sešívaní už mají jistý titul půlmistra.

Článek

Slovan čeká nevítaného hosta

Utkání u Nisy má zdánlivě jasného favorita v domácích. Ale pozor - Liberec dokázal doma porazit Brno jen třikrát, naposledy před čtyřmi lety. „Tentokrát však musíme vyhrát, abychom se udrželi v popředí tabulky. Potřebujeme doma zase dávat góly,“ přeje si liberecký kouč Ladislav Škorpil.

Brno prožívá zpackaný podzim, jasná výhra nad Zlínem ovšem mužstvo přece jen zvedla. „Říkal jsem, že potřebujeme výsledkový impuls, a ten přišel. V Liberci však budou muset všichni naši hráči podat maximální výkon,“ upozorňuje trenér Aleš Křeček, který se s reprezentační devatenáctkou vrátil z úspěšné kyperské mise.

Sparta si troufá aspoň na Kladno

Tragický podzim v žádném případě nezachrání Sparta. Výhra nad Kladnem je ovšem podmínkou, aby byla v kontaktu alespoň se druhou příčkou tabulky. „Atmosféra v kabině odpovídá nepovedeným výsledkům... V posledním utkání ale není na co se vymlouvat a šetřit,“ burcuje sparťany střelec týmu Miroslav Slepička.

Ani Středočeši nemají body na rozdávání. A dobře vědí, že soupeř je z formy. „Musíme dát hráčům do hlavy, že Sparta je mužstvo jako kterékoli jiné,“ potvrzuje trenér Martin Hřídel. „Na Letné budeme daleko odvážnější než doma v prvním vzájemném utkání,“ ujišťuje.

Hapal se vrací do Zlína pro rekord

Dva týmy z opačných pólů tabulky na sebe narazí ve Zlíně. Zatímco domácí by rádi opustili poslední místo, Mladá Boleslav chce setrvat na druhé příčce. „Soupeř hraje atraktivní fotbal. My však chceme vstoupit do druhé části ligy úspěšně, abychom měli po zimní přestávce na co navazovat,“ burcuje domácí trenér Stanislav Levý.

Jeho protějšek Pavel Hapal se vrací na místo činu. V sezoně 2004/05 se jako trenér podílel na záchraně Zlína v lize. Nebude mít k dispozici potrestané Rajnocha a Procházku, ale pokud získá další tři body, vytvoří mladoboleslavský podzimní rekord. „Slyšel jsem o tom, ale do hlavy si to nedávám. Pro mě je důležité vyhrát a zůstat na druhém místě,“ zdůrazňuje Hapal.

Plzeň se pokusí zastavit rozjetou Olomouc

Plzeň se pokusí přibrzdit olomoucký zázrak. Hanáci už jsou v tabulce před Spartou. „Olomouc má nahráno dost bodů, takže přijede s tím, že nemá co ztratit. My jsme ovšem ztratili porážkou v Kladně a tento výpadek musíme napravit,“ velí trenér Viktorie Pavel Vrba, jemuž se do sestavy vracejí Horváth s Trappem.

Olomouc je možná vůbec nejpříjemnějším překvapením podzimu. A za určité konstelace může přezimovat dokonce druhá! „Na to nemyslíme, chceme hlavně bodovat. Plzeň je i díky Horváthovi silná v ofenzívě a pod trenérem Vrbou se hodně zvedla,“ upozorňuje kouč Zdeněk Psotka.

Teplickým se líbí žižkovská série

Viktoria Žižkov ještě nezabodovala venku, což bude chtít napravit na teplických Stínadlech. „Žižkov se zvedne a bude sbírat body, ale až od jara,“ burcuje bojovník Jiří Sabou. „Chceme jim tuhle sérii prodloužit a rozloučit se s diváky vítězstvím,“ dodává trenér Jiří Plíšek.

Pražané teprve v minulém kole opustili poslední místo tabulky. „Bereme zápas v rámci našich možností a potřeb... Bylo by dobré navázat na výhru nad Příbramí. Teplice jsou však zvláště doma velmi nepříjemné,“ uvědomuje si trenér Zdeněk Ščasný, jemuž budou chybět zkušení záložníci Vozábal a Stracený.

Jihočeši hájí sérii neporazitelnosti

Zápas Bohemians s Českými Budějovicemi provází ústřední otázka - dokážou Jihočeši natáhnout svoji sérii bez porážky již na 12. utkání v řadě? V tom případě by vyrovnali klubový rekord ze sezóny 1993/94. „Každá série jednou skončí. A výhrou bychom se skvěle odrazili do jara,“ nemá pro budějovické plány žádné pochopení domácí kouč Luboš Urban. „Pořád ještě hrajeme o záchranu. Soupeř také, takže pro oba to bude klíčový zápas,“ připomíná jeho protějšek Pavel Tobiáš.

Huňa může sestřelit Necida

Bude nejlepším kanonýrem podzimu slávista Necid, nebo příbramský kapitán Huňa? To rozhodne jejich přímý souboj u Litavky, do něhož může promluvit i třetí nejlepší střelec ligy Belaid. „Huňa je po zranění na Žižkově již v pořádku. Slavia je velmi silná, ale rozhodně nechceme zakončit rok porážkou,“ říká italský kouč Massimo Morales.

Pro střelce sešívaných zřejmě půjde o poslední ligový zápas před odchodem do Ruska. „Čeká nás souboj Slavia a Příbram, ne já a Huňa. Doma jsme jim dali jen jeden gól, ale byl vítězný. Věřím, že to zase zvládneme a pak už se budeme soustředit jen na Hamburk,“ plánuje Tomáš Necid.

Podzim definitivně uzavře pondělní dohrávka Ostrava - Jablonec.

16. kolo Gambrinus ligy:
Sobota 29. listopadu:
15:00Liberec - Brnoon-line
17:00Sparta Praha - Kladnoon-line
17:00Zlín - Mladá Boleslavon-line
17:00Plzeň - Olomoucon-line
Neděle 30. listopadu:
15:00Teplice - Viktoria Žižkovon-line
17:00Bohemians - Č. Budějoviceon-line
20:00Příbram - Slavia Prahaon-line
Pondělí 1. prosince:
17:15Baník Ostrava - Jablonecon-line

Reklama