Hlavní obsah

Fotbalová liga po podzimu: Slavia - a kdo dál...?

PRAHA

Slavia, a pak dlouho nikdo. Tak lze v kostce co nejvýstižněji charakterizovat podzimní část fotbalové Gambrinus ligy. Na jaře by musel spadnout Eden, aby červenobílí neobhájili mistrovský titul! K příjemným překvapením patří hlavně Olomouc, Bohemians Praha či Příbram, naopak největším propadákem je kromě Brna nebo Žižkova jednoznačně Sparta.

Článek

1. Slavia (37 bodů) - Jediná porážka v prvním kole v Liberci, potom spanilá jízda s minimálními výkyvy. Největším soupeřem v jarním pokračování mohou být pro slávisty oni sami... Rok starou chybu s přílišnou obměnou kádru už ovšem sotva udělají. A pokud nahradí kanonýra Necida, měli by mít vyhráno. V Edenu umějí zvládat zápasy, které by na Strahově nevyhráli.

2. Mladá Boleslav (31) - Přišel, viděl, téměř zvítězil. Trenér Pavel Hapal dovedl mužstvo k největšímu podzimnímu bodovému zisku v historii klubu. Řada letních změn se projevila pozitivně, mužstvo přehrávalo soupeře ofenzívním fotbalem.

3. Ostrava (30) - Nebýt tradičních nečekaných ztrát a hlavně hodně pomalého rozjezdu, mohl být Baník ještě výš. Navrátilci v čele s Galáskem mužstvu pomohli a Svěrkoš je na české poměry mimořádným útočníkem. Otázkou je, jak se projeví jeho plánovaný odchod do Francie.

4. Sparta (27) - Již hezkou řádku sezón řeší šéf Křetínský hlavolam, jak se vrátit na úspěšnou sportovní vlnu, a pořád ne a ne ježka z klece vytáhnout... Letenští vyhořeli v lize i v Evropě, znovu vyměnili v rozehrané soutěži trenéra, ale jsou na tom ještě hůř než před Lavičkovým odchodem. Budou mít co dělat, aby se protlačili aspoň na druhé místo.

5. Liberec (26) - Podzim začal Slovan pohárovým propadákem s Žilinou. V lize spíš příjemně překvapil, byť se nedokázal vyhnout výkyvům a venku nebyl moc nebezpečný.

6. Olomouc (26) - Tak vysoko čekal Hanáky málokdo. Málokterý neznámý a mladý trenér dokázal v poslední době tak pozvednou mužstvo, jako Zdeněk Psotka právě Olomouc.

7. Plzeň (22) - Pod koučem Šilhavým srážela posílený tým dlouhá série remíz. Až jeho nástupce Vrba Viktorku nakopl a na jaře ještě může prohánět ambiciózní kluby před sebou.

8. Teplice (22) - Jako by infekční onemocnění většiny mužstva hned na začátku sezóny vzalo Severočechům sílu pro zbytek podzimu. Herně nic moc, body začali ztrácet i doma na Stínadlech.

9. Jablonec (22) - Nedávným bitvám o záchranu se Komňackého tým vyhnul tím nejlepším způsobem - vydařeným startem. Pohybuje se tak v patrech, na něž asi momentálně má.

10. Brno (20) - Veliké zklamání! Zamýšlený atak Ligy mistrů se nekoná... Po vzájemném konfliktu se pakoval nejdřív klíčový útočník Besta, po něm i trenér Uličný. A protože hazard s úzkým kádrem nevyšel, Brno se proti loňsku neuvěřitelně propadlo.

11. Bohemians (19) - Střížkov se měl motat u dna, ale přezimuje osm bodů nad čárou ponoru! Velké překvapení, Urbanův tým porazil i Spartu a umí vytěžit z Kinclových gólů.

12. Příbram (18) - Ani druhý nováček se neztratil. Italský kouč Morales udělal z bezejmenných hráčů a mladíků dobře trénované mužstvo, neznámý kapitán Huňa navíc zazářil jako meteor.

13. České Budějovice (18) - Novému kouči Kmochovi se start nepovedl. Jeho nástupce a lokální patriot Tobiáš začal remízami a brzy pak atakoval rekordní klubovou sérii bez porážky. Vyhlídky na záchranu jsou tudíž reálné.

14. Kladno (13) - S ničím jiným než s bojem o přežití nikdo nepočítal, proto si Středočeši v rámci možností nevedou tak zle. Jen kdyby neměli tak tristní bilanci na hřištích soupeřů...

15. Žižkov (11) - Se startem kouče Grigy nebylo vedení spokojené, jeho nástupce Csaplár však měl bilanci ještě horší. Až na třetím v řadě Ščasném tedy bude, aby Viktorku zbavil nečekaných starostí a v lize ji zachránil...

16. Zlín (9) - Stagnující mužstvo bylo na podzim asi opravdu nejslabší. Než přišel kouč Levý, musel po odchodu Mazury dost dlouho trénovat ředitel Minář. Nic než boj o záchranu „ševce“ nečeká.

Reklama

Související témata: