Hlavní obsah

Komňacký přemýšlí, jak do jablonecké sestavy zařadit mladíky

JABLONEC NAD NISOU

Přívaly sněhu a teploty pod bodem mrazu vytvářejí kulisy na startu zimní přípravy jabloneckých fotbalistů. Jejich trenér František Komňacký bude v následujících týdnech přemýšlet nad tím, jak zacelit mezeru po odchodu opory záložní řady Igora Žofčáka a jak dát v sestavě šanci dalším talentovaným mladíkům. Prý to ale rozhodně nemá znamenat, že by Jablonec chtěl vyklízet pozice v klidném středu prvoligové tabulky, kde se po podzimní části usídlil na deváté pozici.

Článek

"Nejsme pod stresem v pozici zachraňujícího se týmu jako loni touto dobou a nahráli jsme si poměrně dost bodů, takže bychom chtěli dát větší prostor těm mladším, kteří by v budoucnu něco mohli dokázat," uvedl v rozhovoru s ČTK Komňacký. Jablonec totiž myslí na budoucnost a pohrává si s myšlenkou, že některé z talentů, kteří budou v nejvyšší soutěži na očích, může v dohledné době zpeněžit.

Komňacký měl na mysli hlavně duo bosenských ofenzivních hráčů Anese Haurdiče a Murise Mešanoviče, kteří teprve na svůj debut v domácí nejvyšší soutěži čekají. Jablonečtí mají před očima příklad z Teplic. Ty před rokem a půl za více než 100 milionů korun prodaly do Wolfsburgu další bosenský talent Edina Džeka, také cena současného teplického forvarda Aidina Mahmutoviče letí strmě nahoru.

Víc příležitostí by ale v Jablonci mohli dostat i záložník Jiří Valenta nebo Adam Hloušek, členové širšího kádru reprezentační jednadvacítky. "V tomhle okamžiku se pro ně ten prostor otevírá mnohem víc než před sezonou," potvrdil Komňacký.

Osa mužstva by měla zůstat

Zároveň však upozornil na to, že nehodlá rozbíjet osu mužstva. To během podzimu nechalo zapomenout na loňskou bídnou sezónu. "Kostra zkušených a kvalitních vyzrálých hráčů samozřejmě musí zůstat, ale vedle nich by právě ti mladí měli začít víc růst," nastínil Komňacký, který během jarního hostování otestuje i útočníka Pavla Černého mladšího z druholigového Hradce Králové.

Komňackému bude v sestavě prý hodně chybět hlavně středopolař Žofčák. Slovenského kreativního hráče Sparta do Jablonce loni na jaře i na podzim uvolnila na hostování a Žofčák se proměnil v jednoho z klíčových hráčů týmu. Nyní se ale znovu vrátil na Letnou. "Udělali jsme s ním výbornou zkušenost," souhlasil jablonecký kouč.

I proto by si Komňacký přál, aby na Žofčákovo místo záložníka před jarní částí sezony přišla adekvátní náhrada. A úplně spokojený by Komňacký byl, kdyby mu vedení přivedlo krajního obránce. I proto Jablonec nyní zkouší slovenského beka Michala Farkaše.

"Krajního obránce a krajního záložníka bych rozhodně uvítal, ale není to tak, že by tým nemohl zůstat v současné podobě," upozornil Komňacký. Naopak by se prý jen velmi nerad vzdával defenzivního záložníka Luboše Loučky, po kterém touží Ostrava.

Reklama

Související témata: