Hlavní obsah

Liberec - Budějovice 2:0Liberec po výhře nad Budějovicemi slaví postup do evropských pohárů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Kerić 1 : 0
17. Riegel (vlastní) 2 : 0

LIBEREC

Fotbalisté Slovanu Liberec v utkání 29. kola proti Českým Budějovicím vykročili vstříc evropským pohárům. Jihočechy totiž porazili 2:0, když si v první půli vstřelil vlastní gól hostující kapitán Riegel a svou třináctou brankou v sezóně si pojistil vedoucí pozici krále střelců liberecký Andrej Kerič. Když Boleslav zaváhala ve shodně hraném zápase s Bohemians Praha, slaví postup do evropských pohárů právě Liberečtí.

Článek

Na stadiónu U Nisy začali domácí hráči celkem zakřiknutě a možná by tak i pokračovali nebýt jedenácté minuty, kdy spadla první branka. Kanonýr Severočechů Andrej Kerič dostal v 11. minutě povedený centr za hostující obranu, gólmana Kučeru přeloboval, zadák Riegel ovšem směr letu míče kontroloval, k překvapení všech ovšem namísto rázného odkopu volil hlavičku a to přímo do vlastní odkryté svatyně.

Rozhodl Kerič

Domácím divákům bylo veseleji o šest minut později. Tentokrát po zemi směřovala přihrávka do vápna za obranu na Keriče. Bývalý chorvatský reprezentant do jednadvaceti let se tváří v tvář jihočeskému brankáři nemýlil a gólem na 2:0 ještě více uklidnil svůj celek bojující na dálku se Spartou o druhou příčku zaručující předkolo Ligy mistrů.

Snížit mohli Jihočeši ve 42. minutě. Mezlík zpoza vápna vypálil dělovku, která šla do břevna a naneštěstí pro hosty se od země před brankovou čárou odrazila zpět do hry. Více už toho v první pětačtyřicetiminutovce žádný z týmu nepředvedl, a tak šly oba celky do druhé půle při skóre 2:0 pro domácí.

Po hodině zápasu měl dvě obrovské příležitosti znovu nezastavitelný Chorvat. Kerič nejprve po dobré přihrávce na malé vápno zaváhal a pak pálil mimo tři tyče českobudějovické brány. O chvíli později už mířil dobře, ale jeho málo razantní hlavičku Kučera na zemi chytil. Stejným způsobem zneškodnil hostující brankář i pokutový kop, jenž v závěru zahrával Kerič po faulu na vlastní osobu.

Štěstí šli naproti

„Musím pogratulovat soupeři k pohárům. Nevstoupili jsme do zápasu špatně, v úvodu jsme byli aktivnější, zmrazila nás ale nepochopitelná branka, kterou jsem snad ještě nikdy neviděl,“ zlobil se po utkání hostující kouč Pavel Tobiáš.  „Domácí chtěli ten zápas zvládnout, čemuž jsem rozuměl. Naše akce i přes nepříznivý vývoj měly hlavu a patu, bohužel jsme ale gól nedali,“ dodal.

„Bylo to náročné utkání. Tlak na psychiku jsme cítili. V úvodu hrál soupeř dobře, protože my jsme příliš kvalitně nehráli. Měli jsme problém s tím udržet míč, což se nedá říct o soupeři. První gól byl pro nás vysvobozením. Štěstí jsme šli naproti,“ poznamenal po zisku tří bodů liberecký kouč Ladislav Škorpil. „V některých fázích byl zápas přesto divočinou,“ řekl na závěr.

FC Slovan Liberec - SK Dynamo České Budějovice 2:0 (2:0)
Branky: 11. Riegel (vl.), 17. Kerič. Bez karet . Rozhodčí: Franěk, Chytil, Marek. Diváci: 4840.
Liberec: Zlámal - Gebre Selassie, Holeňák, Košťál, Vulin - Dočkal, Gecov, Papoušek (19. Dort), Liška - Kerič (90. Smetana), Blažek (78. Nezmar).
České Budějovice: Kučera - Riegel, Homoláč, Źižka, Leština - Hudson, Benát, Hílek (84. Jasanský), Mezlík - Sedláček, Svátek (68. Timm).

Reklama

Související témata: