Hlavní obsah

Olomouc ještě více omladila, přesto touží po dalším vzestupu

OLOMOUC

Vylepšit deváté místo v ligové tabulce a uspět v domácím Ondrášovka Cupu, to jsou jarní plány fotbalistů Olomouce. Sigma se o to bude snažit se třetím nejmladším kádrem v soutěži a bez kapitána Marka Kaščáka a ostříleného útočníka Michala Hubníka, kteří pár dnů před jarním startem odešli na hostování do ukrajinského Lucku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fotbalista Olomouce Tomáš Janotka (vpravo) střílí na branku Slavie.

Článek

"Mrzí nás to, ale věděli jsme, že oba hráči mají ve smlouvách klauzuli, která takovou variantu může přinést. To se stalo, bohužel odešli dva zkušení hráči. Po stránce odolnosti určitě oslabíme, musíme najít nové vůdce z řad našich mladých," uvedl trenér Zdeněk Psotka.

Odchod obou zkušených fotbalistů se přetřásal celou zimní pauzu. K olomoucké smůle na něj ale došlo až sedm dnů před prvním jarním duelem proti Slovácku. I když kouč Psotka mužstvo na tuto alternativu průběžně připravoval, absence může být cítit.

"Máme tam připravené nějaké alternace. Mladí to v přípravě zvládali, uvidíme, jak se s tím porvou v lize," řekl Psotka, který se ztrátu obou hráčů na poslední chvíli snaží vzít realisticky. "Věděli jsme, že o ně je zájem. Na soustředění v Turecku se na ně byli nějací zájemci podívat a nakonec to dopadlo tak, že nebudou. Ale nemůžeme brečet. Musíme do mužstva zařazovat mladé hráče a to je vlastně náš jeden důležitý cíl pro jaro," dodal Psotka.

Není to jediná komplikace Hanáků. Valnou část zimy byl zraněn další klíčový článek sestavy brazilský univerzál Rossi, který by Kaščákovu pozici štítového záložníka uměl zastat. "Táhlo se to celou zimu. Trénoval spíše individuálně. Navíc tři dny ano, tři dny ne. Neumím říct, jestli bude do neděle schopný nastoupit," posteskl si Psotka.

Zdravotní potíže má i nejlepší olomoucký kanonýr zimní přípravy Tomáš Hořava, autor šesti přesných tref. Střelecká potence však Sigmě i přes zimu zůstala. Třetí nejproduktivnější tým podzimu nasázel v 17 přípravných zápasech 40 gólů. "Věřím, že nám to vydrží. I na jaře chceme pokračovat v ofenzivním pojetí," prohlásil Psotka.

Až na Kaščáka s Hubníkem bylo změn v kádru pomálu. A odchody jasně převažují: do Českých Budějovic se přesunul zkušený záložník Rudolf Otepka, zpátky do vlasti zamířil brazilský útočník Caihame. Kádr rozšířili jen Jakub Heidenreich s Tomášem Kazárem, kteří se vrátili z hostování v Bohemians Praha respektive HFK Olomouc.

"Tři zkušení hráči nám odešli, to je fakt. Jeden z hlavních úkolů proto bude do mužstva začlenit a zabudovat mladé hráče tak, aby byli od léta nachystaní. Přesto se v tabulce chceme dostat co nejvýše a porvat se o úspěch v domácím poháru," dodal Psotka. Ve čtvrtfinále Ondrášovka Cupu čeká Olomouc Liberec.

Reklama

Související témata: