Hlavní obsah

Bohemka je český Liverpool, říkal po premiéře Šumský

Sedmnáctiletý záložník Bohemians 1905 Nicolas Šumský je považovaný za supertalent českého fotbalu. Víc než měsíc trpěl čekáním na transfer kartu, s jejímž posláním v Argentině, kde před tím působil, dlouho váhali. Inu „maňana.“ Přeci jenom se dočkal a v sobotu si proti Slovácku odbyl svoji prvoligovou premiéru...

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Nicolas Šumský posílil Bohemians 1905. Hráč přichází z Latinské Ameriky. Do světa odešel v jedenácti letech, hrál ve Francii, v patnácti se vydal do Argentiny.

Článek

Jak jste si užil premiéru před domácím fanoušky?

Hrozně moc! Makali jsme a myslím si, že jsme mohli i vyhrát. Nakonec to skončilo remízou. Fanoušci Bohemky jsou prostě pecka! Nutí hráče makat naplno každou minutu, co je na hřišti. Na mém výkonu bylo znát, že mi chybí pravidelný zápasový rytmus. Po té pauze, co jsem nemohl hrát, protože z Argentiny nedorazila moje transfer karta, se do něj pomalu dostávám.

Slyšel jste, že fanoušci vyvolávali vaše jméno?

Slyšel a dobře. Nejprve mě to příjemně překvapilo a samozřejmě moc potěšilo. Hnalo mě to dopředu. Ti skvělí fanoušci jsou pro mne další motivací, abych bojoval o místo v základní sestavě. Bohemka je díky nim takový český Liverpool.

Byl jste hodně nervózní?

Ani ne, trenér Medynský mi dodal do premiéry klid a kluci také byli při mně.

Nebylo vám líto, když jste Milanovi Škodovi posadil míč od rohového praporku parádně na hlavu a on o kousek minul branku?

Trochu ano, mohl jsem mít v prvním zápase asistenci, ale to je fotbal. Jednou to tam spadne a jindy ne. Sám jsem jednou dobře vystřelil, ale gólman mi to chytil.

Co Bohemce chybělo v sobotu k vítězství?

Trochu štěstí. Pár dobrých příležitostí jsme měli. Je to škoda.

S jakými úkoly vás posílal trenér Medynský v 51. minutě na trávník?

Ať jsem v pohodě, je to můj první ligový zápas, tak abych si ho užil. Také mi říkal, abych zbytečně netahal balón a dával ho.

Zahrával jste standardní situace, hlavně rohové kopy. Trenér vás určil?

Kopal jsem je v přípravě. Dneska mě nikdo neurčil. Prostě jsem si vzal balón a šel kopat.

Bolí hodně česká fotbalová liga?

Z Jižní Ameriky jsem byl zvyklý, že se na mne vrhlo i pět hráčů, strkali, skákali pod nohy skluzama, prostě neskutečný... Tady to je paráda. Ani to tolik nebolí.

V přípravě to vypadalo, že máte nakročeno do základní sestavy. Ale přišel jste o pět utkání. To asi hodně zamrzí...

To víte, že ano. Asi jsem o to místo v základu přišel. Bohemce se daří a já jen koukal z tribuny. To je pro hráče to nejhorší, ať je vám sedmnáct let nebo třicet. Pět zápasů je moc. Lukáš Budinský se chytil velmi dobře na místě, kde jsem měl hrát. Budu to mít těžké, abych se dostal do základu, ale poperu se o to.

Byl jste naštvaný, když jste musel čekat na transfer kartu?

Bylo to hrozné. Musel jsem si po každém tréninku přidávat, abych nahradil alespoň z části zápasové manko. Když celý týden trénujete a pak nemůžete hrát, je to složité především pro hlavu, aby se s tím srovnala. Přemýšlel jsem dokonce, jestli nenapíšu na FIFA...

Reklama