Hlavní obsah

Stovkař Štajner: Radost mám hlavně kvůli novinářům. Už se nemusí ptát, kdy ten gól dám

Praha

V šestatřiceti letech se stal liberecký fotbalista Jiří Štajner 61. členem Klubu ligových kanonýrů. Jubilejní stou branku dal proti Slavii (1:3), kde s fotbalem začínal a v jejímž dresu si v dubnu 1995 odbyl debut v nejvyšší soutěži. „Mám radost hlavně za vás, novináře. Už se nemusíte ptát, kdy ten stý gól dám,“ řekl s úsměvem Štajner k zástupcům médií.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký tahoun Jiří Štajner vstoupil do klubu stovkařů.

Článek

Máte radost ze stovky nebo převládá zklamání, že jste prohráli?

Není co slavit, když jsme to nezvládli. Kluky někam pozvu, ale až vyhrajeme. Stý gól mě těší, věřil jsem, že ho dřív nebo později dám. Aspoň, že to vyšlo na Slavii, kde jsem začínal s fotbalem. Hlavně kvůli tomu si ten gól budu pamatovat.

Při gólu jste měl hodně volného prostoru. Překvapilo vás to?

Dostal jsem centr od Jirky Fleišmana. Spadlo mi to k nohám a balón se trošku zamotal mezi nohama, protože tam byl nějaký písek nebo co. Byl jsem překvapený, že mi nechali tolik prostoru. Když jsem viděl, jak gólman vybíhá, kopl jsem do toho a bylo hotovo.

Znamená pro vás vstup do Klubu ligových kanonýrů něco speciálního?

Jsou tam dobrý hráči a mám radost, že mezi ně taky patřím.

Štajnerovy góly:
Ze svých 100 branek jich vstřelil 58 v české lize a 42 v Německu v dresu Hannoveru.
V Česku dal skoro všechny góly v dresu Liberce (55), tři přidal za Spartu.
První ligovou branku vstřelil 2. dubna 2000 proti Opavě, stou v sobotu 16. března 2013 v Edenu proti Slavii.

Když jste se z Německa vracel do české ligy, chybělo vám do stovky asi třicet gólů. Doufal jste tehdy, že tu hranici pokoříte?

Vůbec ne. Vždyť já tomu nevěřil ani před minulou sezónou.

Na kolik z těch sta branek si vzpomenete?

Na první za Liberec proti Opavě, na ten poslední... Ale i na 99. nebo 98. (úsměv). Pár gólů zpátky si vybavím, spousta jich byla důležitých, ať už tady nebo v Německu. Ale žádné osobní statistiky si nevedu, takže na spoustu těch tref si nepamatuju.

Kde vidíte příčiny porážky v zápase proti Slavii?

První půli jsme byli horší, hráli jsme hrozně, i když jsme paradoxně měli možná lepší šance. Jejich gól byl taky z ničeho, ale nechali jsme volného hráče při standardce. Pak jsme sice vyrovnali, ale udělali jsme chybu po našem rohu a Slavia šla v pěti na dva. Chvíli na to dali další gól, my šli do deseti a bylo hotovo.

Reklama

Související témata: