Hlavní obsah

Prohry mrzí. Polemické góly v derby a v Jablonci ještě víc, netají zklamání slávistický kouč Koubek

Praha

Těžko ho může uspokojovat, že Slavii během krátké doby pozvedl, takže už nedostává takové příděly, jako v úvodu podzimu od Teplic či Mladé Boleslavi. Přitom i v sobotním derby se Spartou si mohli fanoušci vsadit na to, že sešívaní inkasují od letenského rivala sedm gólů, jako tomu bylo v duelu se Severočechy. Nic takového se nekonalo, Slavia vzdorovala a sahala po bodu. Nakonec ale vyšla i podruhé pod vedením nového trenéra Miroslava Koubka naprázdno.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenér Slavie Miroslav Koubek cítil po derby zklamání.

Článek
Fotogalerie

Musíte být hodně rozčarovaný. Herní i výkonnostní progres byl i v derby na vašem novém týmu patrný, ale stejně jste za své snažení nebyli odměněni.

A přitom jsme si bod zasloužili. Enormním nasazením, bojovností a disciplínou v obranné fázi jsme drželi Spartu na distanc a nepustili ji do jediné šance. Pravdou sice je, že sopupeř je herně vyspělejší, lépe kombinuje, využívá celé hřiště a dobře pracuje s prostorem, zatímco my takovou kvalitu zatím nemáme, fotbal ovšem není o optické převaze, ale o gólech. A ten, který derby rozhodl, padl z hodně polemického trestného kopu nařízeného po sporné situaci.

Měl tedy pravdu Gecov, že Vacka nefauloval a sudí si tudíž mohl odpustit trestný kop, z něhož vstřelil Vácha vedoucí gól Sparty?

Podle toho, co jsem viděl v televizním záznamu, to faul nebyl. Přitom právě tato situace zkreslila celý zápas a jeho výsledek. Prostě faul nefaul.

Nestalo se vám to poprvé. I v předchozím kole jste v Jablonci inkasovali v samém závěru branku, o jejíž regulérnosti se hodně polemizovalo.

Prohry a polemické góly, které jsme dostali v Jablonci i v derby se Spartou, mrzí. I proto netajím zklamání, které pociťuji.

Musel jste ho cítit hned po inkasované brance. Nebo jste snad věřil, že váš tým je ještě schopen se zvednout a alespoň vyrovnat?

V ten moment derby ještě rozhodnuto nebylo, protože Sparta rozhodně nestála na pevných nohách. Teprve když jsme v devadesáté minutě přišli o vyloučeného Kisela a zůstali v deseti, bylo rozřešení blíž.

Kapitán Kisel byl během podzimu vyloučen již podruhé. Asi to od vás pořádně schytá, protože pro Slavii je klíčovým hráčem a v následujících zápasech bude hodně chybět.

Nic mu nevyčítám. Bojoval, dřel jako kůň, nechtěl v derby prohrát. Fauloval, to nepopírám, ale zase tak hrozné to nebylo a situace se dala posoudit citlivěji. Spíše si myslím, že na vyloučení bylo následné Váchovo chování.

Ani na druhý pokus jste se Slavií body nezískal, ale jistý progres byl na výkonu vašeho týmu patrný. Takže alespoň nějaká spokojenost.

Máme sice prázdné ruce, ale po týdnu spolupráce cítím, že jsme našli s mužstvem společnou řeč. Fotbalová filosofie, kterou do hráčů pumpujeme, se už začíná projevovat a věřím, že mužstvu prospěje.

Podstatné, a hlavně uklidňující musí být především to, že jste přestali dostávat gólové příděly, jako tomu v duelu s Teplicemi či Mladou Boleslaví.

Opravdu důkaz, že jsme vykročili správnou nohou, ale na druhé straně je evidentní, že na útočné fázi musíme dál pracovat. To je ovšem nejen otázka práce a chtění, ale i ofenzivních schopností hráčů, které ve Slavii máme.

Takže budete volat po posílení kádru?

Volat můžu, ale jde o otázku budoucnosti. Teď během reprezentační přestávky uděláme především inventuru a vyhodnocení současného kádru.

Objevil se v něm kapverdský legionář Neves, který přišel doslova na poslední chvíli a vy jste přesto neváhal ho do derby okamžitě nasadit. Přemýšlel jste dlouho, zda ho poslat na hřiště hned proti Spartě?

Bylo to dlouhé a složité rozhodování. Zvláště, když na poslední chvíli vzhledem k zdravotním problémům vypadl z kádru Petrák. Během společného působení v Ostravě, kde na místě stopera exceloval Bolf, jsem si ale ověřil, že Neves může hrát i na kraji obrany a svou roli splní. A já ho tam v derby potřeboval. S jeho výkonem jsem byl velmi spokojen, protože celá čtveřice i s Bortelem coby stoperem vytvořila dobrý defenzivní celek.

Bortel si dal ale nakonec vlastní gól, jímž jen umocnil vaši prohru.

Ten neberu a nevyčítám mu ho, protože jsme už byli jen v deseti. A ke všemu jsme hráli vabank jen se třemi obránci, protože jsme se chtěli pokusit o vyrovnání.

Měl sudí Kovařík po zákroku Gecova odpískat v derby trestný kop, z něhož vstřelil Vácha gól?
Ano
22,3 %
Ne
77,7 %
Celkem hlasovalo 29278 čtenářů.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články