Hlavní obsah

Ač má bodů víc než loni, titulu se Plzeň vzdala. Uhrin chce jaro vyšperkovat triumfem v poháru

Plzeň

Tříbrankový příděl byl snad až příliš krutý. Fotbalisté Teplic totiž Západočechům v páteční předehrávce vzdorovali statečně, nicméně recept na plzeňskou obranu nenalezli a sami pykali za chyby, které vyráběli v defenzivě. I proto Viktoria shrábla pohodlně tři body a poslala jasný vzkaz Spartě: korunovace nového mistra se ještě odkládá.

Foto: Petr Eret, ČTK

Zleva plzeňský útočník Tomáš Wágner, záložník Milan Petržela a obránce David Limberský se radují z gólu proti Teplicím.

Článek
Fotogalerie

„Výsledek je svým způsobem krutý, ale bylo až legrační, co jsme dokázali při inkasovaných gólech vyrobit za chyby. Hlavně druhá branka v síti Grigara nás srazila, protože do té doby jsme pořád žili a měli naději," posteskl si trenér poražených Teplic Zdeněk Ščasný.

„Věděli jsme, že k úspěchu v Plzni potřebujeme podat optimální výkon. A k němu jsme měli daleko," krčil smířlivě rameny Ščasný poté, co ani v osmém zápase na hřišti soupeře nedokázali jeho svěřenci zvítězit.

V Plzni měla družina Severočechů k tříbodovému úspěchu vskutku hodně daleko. Do přestávky vůbec nevystřelila, po obrátce jedinou vyloženou šanci Litsingiho bravurně lapil Kozáčik, a tak Západočeši slavili před juchajícími tribunami triumf 3:0.

„I přestože se z našeho pohledu v lize už o nic nehraje, chtěli jsme před vlastním publikem zvítězit a ukázat dobrý fotbal," přiznával Dušan Uhrin mladší, že smazat ztrátu na vedoucí Spartu je prakticky nemožné. „Pětadvacet minut jsme se rozehrávali. I proto, že šanci dostali kluci, kteří v předešlých zápasech tolik prostoru neměli. Ale utkání jsme měli pod kontrolou a splnili jsme očekávání v podobě tří bodů," usmál se spokojeně Uhrin.

S motivací svěřenců neměl problém i přes jasné postavení v lize, kdy je odstup na druhém místě propastný vůči lídrovi i třetímu týmu tabulky. „Spartu doženeme těžko, ale hrajeme přece o prestiž! O svoje body a o zábavu diváků, kteří chodí v obrovském počtu," vykládal zaujatě Uhrin.

Na Spartu se kouč Plzně dívat nebude

Pranic přitom neřešil, že po vítězství nad Teplicemi má Plzeň na kontě šedesát bodů, což je o bod více než ve stejné fázi minulého ročníku, kdy Západočeši získali mistrovský titul, k němuž stačilo pětašedesát bodů. „Nebudu mluvit o trpkosti. Proč? Každý ročník je jiný. Ten letošní možná trošku méně zajímavý, protože nám Sparta odskočila. Ale i tak budeme hrát a bojovat až do konce," ujišťoval Uhrin.

A neměl v plánu v sobotu večer usednout k televiznímu přenosu ze Sparty, aby sledoval ligového lídra a upínal se k zaváhání letenského klubu, po němž by stejně Plzeň musela smazat ve zbývajících čtyřech kolech sedmibodové manko. „Určitě se na souboj Sparty s Libercem dívat nebudu. V sobotu budu odpočívat," přesvědčoval Uhrin. „Ani trošku se nesoustředíme na Spartu. Jarní vzájemný zápas jsme prohráli, čímž jsme si sami boj o titul pokazili," vysvětloval.

„Nyní se soustředíme na Brno, které nás čeká v poháru. A ten chceme vyhrát," potvrdil plzeňský trenér záměr uspět v druhé domácí soutěži, v níž mají Západočeši po domácí úvodní semifinálové bitvě v kapse vítězství 2:0 a pro čtvrteční odvetu tudíž solidní výchozí pozici. „Ale Brno nehraje vůbec špatně. Tudíž platí, že je třeba se maximálně koncentrovat," naznačoval Uhrin důrazně, že nehodlá sezónu na lavičce končit bez trofeje.

Reklama

Související témata: