Hlavní obsah

Baník má Liberci co oplácet. Je na čase začít vyhrávat, burcuje gólman Pavlenka

Ostrava

Když se fotbalový Baník s Libercem utkal na podzim naposledy, uřízli si Ostravané pořádnou ostudu. Na severu Čech dostali „kanára“ a domů odjížděli se svěšenými hlavami. „Na těch šest gólů už jsem dávno zapomněl,“ usmíval se před sobotní odvetou na Bazalech brankář Baníku Jiří Pavlenka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ostravský brankář Jiří Pavlenka.

Článek

„Liberec má nového kouče, Baník taky. Na obou stranách jsou jiní hráči. Ta porážka je už jen statistická historie," doplnil Pavlenku trenér Baníku Petr Frňka.

Pro oba týmy bude sobotní setkání na Bazalech navíc o mnoho důležitější, než podzimní zápas v Liberci. Předposlední Severočeši nevyhráli sedm utkání v řadě, jaro začali třemi porážkami a trenérská dvojice Jiří Kotrba a Josef Csaplár, která k týmu přišla po podzimu, to odnesla vyhazovem. Tým tak v Ostravě poprvé povede nový kouč David Vavruška. „Budou hrát jako o život, budou se chtít před novým trenérem ukázat. Přijedou do války. Musíme se na to připravit a Liberec v bojovnosti předčit," řekl Frňka.

Baník je na tom s aktuální formou ovšem podobně. Také čeká na výhru už sedm utkání, na jaře vyválčil jen dva body za domácí remízu se Spartou a v Brně. „Je na čase to změnit. Liberec musíme porazit, konečně na jaře získat tři body a odrazit se v tabulce směrem nahoru," nabádal brankář Pavlenka. Důležité bude podle něj dobře začít. „To nám nejde. Ve všech třech jarních zápasech jsme v úvodu mohli dostat gól. Liberec hraje o všechno a určitě nic nevypustí. Musíme proto hrát aktivně. Když zalezeme, tak na to můžeme doplatit," upozorňoval gólman.

Baník sužuje ofenzivní mizérie

Baník ve třech utkání jara vstřelil jediný gól. A fanoušci stále čekají na ofenzivnější hru, než jakou se Ostrava prezentovala na podzim. „Trápí nás to, samozřejmě. Ale všichni jsme věděli, že lusknutím prstů se to nezmění. Tím ale nechci omlouvat náš výkon v Brně. Ten nebyl dobrý, ale paniku z toho dělat nechci," uvedl ostravský kouč.

Tomu bude v sobotu proti Liberci scházet zraněný ofenzivní hráč Daniel Holzer. „Měl podrážděný břišní úpon, po dohodě s lékaři začne teprve trénovat," přiblížil Frňka. Ostatní hráči jsou v pořádku. „Nějaké rýmičky a bolístky jsou, uvidíme na předzápasovém tréninku," popsal stav Frňka.

Utkání 20. kola mezi Ostravou a Libercem má na Bazalech výkop v sobotu v 17 hodin.

Reklama